29 Eylül 2024 Pazar, saat 14: Batı Kent Mah. Muhsin Yazıcıoğlu Caddesi. Adliye yönü Olimpik Havuz Tramvay durağı yanındaki 116 Otobüs durağı; Üç beş kişi, iki yaşlı ben dahil biri genç .Biri yaşlı bayan bir taşın üstünde oturmuş otobüs bekliyoruz. Büyük Şehir Belediyeciliğine yakışmayan bir durak belirtilen bir levha .Beş yıl önce aynı durakta yağmurun altında bekleyen yolcular. Alo 153 çağrı merkezini aramış kapalı durak yapılmasını bildirmiştim. O günden bu güne kadar değişen bir şey…
Gaziantep’in geleneksel tatları tescilleniyor
Gastronomi kenti Gaziantep’in geleneksel tatlarına sahip çıkmak için çalışmalar yürüten Gaziantep Ticaret Borsasının başvurusuyla, son 3 ayda 9 ürün coğrafi işaret olarak tescillenmek üzere Türk Patent ve Marka Kurumunca askıya çıkarıldı.
Gaziantep Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, yaptığı açıklamada, kentin değerlerine sahip çıkmayı görev bildiklerini söyledi.
Tiryakioğlu, gastronomi kenti Gaziantep’in geleneksel mutfak kültürünün vazgeçilmez lezzetlerinin coğrafi işaretle koruma altına alınarak, gelecek nesillere taşınmasına yönelik sürdürülen tescil atağının aralıksız sürdürüldüğünü belirtti.
Ahmet Tiryakioğlu, başvuruları sonucu Antep tırnaklı pidesi, Antep fıstığı ezmesi, Antep firiği, Antep lahmacunu, Antep peyniri, Antep bulguru, Antep karutmalık patlıcanı, Antep köy kahkesi ve Antep muskasının tescillenmek üzere Türk Patent ve Marka Kurumunca askıya çıkarıldığını dile getirerek, “İlk aşamayı geçtik, yaklaşık 3 ay içinde bu ürünlerin kent adına tescillenmesini bekliyoruz.” dedi.
– Sırada 5 ürün daha var
“Antep pekmezi ve Antep meyan şerbeti” için de gerekli çalışmaları tamamlayıp başvuruda bulunduklarını anlatan Tiryakioğlu, inceleme aşamasındaki bu ürünler için de olumlu sonuç beklediklerini bildirdi.
Tiryakioğlu, Antep biber salçası, Antep karası üzüm, Antep dolmalık biberi, Antep haylan kabağı ve İslahiye biberi için de çalışmalarının devam ettiğini, çok yakında bu ürünler için de coğrafi işaret başvurusunda bulunacaklarını ifade etti.
Tiryakioğlu, şunları kaydetti:
“Arkadan gelen başka ürünlerimiz de var. Burada bölgemize has üretilen ürünlerin geleceğini kurtarıyoruz. Bundan sonra bu ürünlere kimse sahip çıkamayacak. Gerçekten çok önemli. ‘Gastronomi kentiyiz.’ diyoruz ama lahmacunumuzun tescilini almamışız bu zamana kadar. Hakikaten bazı konularda çok geri kalmışız. Türkiye’deki oda ve borsalara baktığınız zaman, en çok tescil başvurusu yapan borsa konumundayız. Bu da bizi mutlu ediyor. Bu bir aşk işi. Emek, mesai ve bilimsel bir çalışma gerektiriyor. Gaziantep’in asırlık lezzet hazinelerinin coğrafi işaretle koruma altına alınmasına yönelik sürdürdüğümüz çalışmaların artık meyvelerini almaya başlamaktan mutluyuz.”