İnsan olmanın özelliği, yaratılışından var olan öğretmek ve öğrenmek ten geçer. İnsan mesuliyet sorumluluğunda yaratılmıştır. İnsanlığın kurtuluş rehberi olan Kur’ an i kerim de Rab il Alemin olan Allah; Okuma yazmanın öğrenmesi için Son Peygamber , Hazreti Muhammed sallallahu aleyhi selem e Meleklerden Cebrail vasıtasiyla, Okuma ve yazmayı öğretmiş tir. Öğretmenin kutsallığı Cebrail aleyhi selamdan intikal etmiştir .Adem aleyhi selem dan başlayan bütün peygamberler aynı zamanda öğretmendirler. Öğrendiği ilmi öğretmeyen yani öğretmenliği hiçe sayan…
Gök: “Liseler arasındaki uçurum kapanacak”
Eğitim Bir-Sen Gaziantep Şube Başkanı Ahmet GÖK, “Bütün liseler heterojen bir öğrenci kitlesine kavuşacak, liseler arasındaki başarı uçurumu kapanacak ve her liseden başarılı öğrencilerin çıkması mümkün olacaktır”
Ahmet Gök, Tüm öğrencilerin puan üstünlüğüne göre yerleştirildiği teog yerleştirme sisteminden vazgeçilmesi olumludur. Çünkü Tüm öğrencilerin merkezi olarak liselere yerleştirilmesinden acilen vazgeçilmelidir. Ve yakın okullara gidebilmenin esas olduğu bir sistem geliştirilmelidir dedi.
Eğitim Bir-Sen Gaziantep Şube Başkanı Ahmet GÖK ile TEOG’a özel yaptığımız röportajı sizler için yayınlıyoruz.
Başkanım 2013-2014 yılından beri uygulanan TEOG sınav sisteminin kaldırılmasından dolayı düşünceleriniz nelerdir?
TEOG sınavı getirilirken velilerin, öğrencilerin sınava yönelik endişelerini giderecek Onları psikolojik olarak rahatlatacak bir sistem olsun, dershane, etüt merkezi gibi dış kaynaklara olan bağımlılığı sona erdirsin diye getirildi. Fakat 4 yıl içinde görüldü ki tam tersi stres ve kaygılar daha da arttı.
Okul dışı kaynaklara yönelmenin önüne geçilmek bir yana kurslar ve etüt merkezleri daha da önem kazandı. Çünkü eskiden sadece Fen Liselerine, Sosyal Bilimler Liselerine ve belli sayıdaki Anadolu Liselerine sınavla öğrenci alınırken 2010 yılından sonra bütün liseler Anadolu liselerine çevrilince bu defa TEOG ile bütün liselere öğrenci seçilmeye başlandı. Bu da çeşitli sıkıntılara yol açtı. Öğrenciler ve okullar üzerinde olumsuz etkiler yarattı. Öğrencilerin ve velilerin çeşitli açılardan mağdur olmalarına yol açtı. Eskiden fen lisesi ve seçkin Anadolu liselerine sınavla giriliyor, diğer öğrenciler ise evine yakın okullara kayıt yaptırma imkanı bulabiliyordu. Bugün ise TEOG sonuçlarına göre Düztepe’de oturan çocuk Beylerbeyi’ne, Perilikaya’daki Burç köyüne gitmek zorunda kalabiliyordu. Bu da hem öğrencileri hem de aileleri maddi manevi sıkıntıya sokabiliyordu. Ailerele ekstra servis ücreti çıkıyordu.
Mevcut Teog yerleştirme sistemi ile birlikte artık kimse yeterli puanı olmadan mahallesindeki okula gidemediğinden öğrenciler, uzak mahalle ve ilçedeki benzer puanlı okullara gitmek zorunda kalmaktadırlar bunun sonucu olarak öğrenciler uzun saatler yollarda vakit geçirmek zorundadırlar. Çok erken saatlerde evden çıkmakta ve geç saatlerde evlerine geri dönmektedirler dahası okulun uzak mesafede olması nedeniyle yol parası ya da servis parası önemli bir mali yük olarak ailelerin karşısına çıkmaktadır. Çocuğun evi ile okulu arasındaki mesafenin artması hem aile ve okul arasındaki bağı hem de çocuğun evde geçireceği zamanı azaltmaktadır. Ailelerin çocuklarının durumlarını öğrenmek için okullara ziyareti de azalmaktadır. Bunlar ise ergenlik çağındaki bir çocuğun sosyal kontrolden uzaklaşmasına yol açmaktadır.
Dolayısıyla tüm öğrencilerin puan üstünlüğüne göre yerleştirildiği teog yerleştirme sisteminden vazgeçilmesi olumludur. Çünkü Tüm öğrencilerin merkezi olarak liselere yerleştirilmesinden acilen vazgeçilmelidir. Ve yakın okullara gidebilmenin esas olduğu bir sistem geliştirilmelidir. Böylece bütün liseler heterojen bir öğrenci kitlesine kavuşacak, liseler arasındaki başarı uçurumu kapanacak ve her liseden başarılı öğrencilerin çıkması mümkün olacaktır. Başarılı eğitim sistemlerine sahip ülkelerin eğitim sistemleri incelendiğinde yüksek başarılı öğrencilere yönelik daha farklılaştırılmış eğitim sisteminin sunulduğu görülmektedir. Geri kalan büyük öğrenci kitlesi birlikte eğitim almaktadır.
Soru. Peki Başkanım şu ana kadar devam eden destek kursları ne olacak?
Hafta sonu ve hafta içi yapılan yetiştirme ve destekleme kursları mutlaka devam etmeli. Bu kurslarda amaç TEOG ya da başka bir sınav falan değil öğrencinin seviyesini ve başarısını arttırmak olmalı. Sınavlar Öğrencilerin seviyelerini tespit etme ve bazı öğrencileri seçme amacıyla uygulanabilir. Sınav verileri eğitimin iyileştirilmesi için kullanılabilir. Ancak unutulmamalıdır ki Sınav amaç değil evlatlarımızı daha iyiye ulaştırmak için araç olmalıdır.
Soru: Başkanım Yeni Sistem Nasıl Olmalıdır?
Bakanlığın yeni bir sistem üzerinde çalıştığını biliyoruz. Bu noktada Öğrencileri mutlu edecek Adil, yeni bir sistem oluşturulmalı ve bu yeni sistemde sınav kazanamayan çocuklar da mağdur olmamalıdır.