29 Eylül 2024 Pazar, saat 14: Batı Kent Mah. Muhsin Yazıcıoğlu Caddesi. Adliye yönü Olimpik Havuz Tramvay durağı yanındaki 116 Otobüs durağı; Üç beş kişi, iki yaşlı ben dahil biri genç .Biri yaşlı bayan bir taşın üstünde oturmuş otobüs bekliyoruz. Büyük Şehir Belediyeciliğine yakışmayan bir durak belirtilen bir levha .Beş yıl önce aynı durakta yağmurun altında bekleyen yolcular. Alo 153 çağrı merkezini aramış kapalı durak yapılmasını bildirmiştim. O günden bu güne kadar değişen bir şey…
“ANTEPFISTIĞI FESTİVALİ” TARLADA HASAT İLE BAŞLADI
Bu sene 10’uncusu düzenlenen Uluslararası Antepfıstığı Kültür ve Sanat Festivali Karkamışı’ın Teketaşı Köyü’nde ilk kez bir tarlada hasat ile başladı.
Hasat için köye giden Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, tarlada fıstık toplayan işçiler ile birlikte fıstık topladı. Renkli görüntülerin yaşandığı fıstık hasadında Gaziantep yöresine ait halk oyunları ve Barak türküleri söylendi.
Tarlada kurulan fıstık alanında çiftçilere Antepfıstığı ile ilgili açıklamalarda bulunan Şahin, “Şehir olarak ‘lezzet başkenti’ diye bir iddiamız varsa bunu UNESCO’ya onaylattıysak bunun ana damarı yeşil sermayemiz, yeşil altınımız fıstığımızdır” dedi.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından geleneksel hale getirilen ve bu yıl 10’uncusu düzenlenen Uluslararası Antepfıstığı Kültür ve Sanat Festivali etkinlikleri kapsamında Antepfıstığı hasadı yapıldı.
Karkamış ilçesinin Teketaşı köyünde Abdurrahman Açıkgöz’ün sahip olduğu fıstık bahçesinde düzenlenen fıstık hasadına Büyükşehir Belediye Başkan Fatma Şahin’in yanı sıra Türkiye’nin dört bir yanından gelen 183 gurme ve şef katıldı.
ŞAHİN: GAZİANTEP TOPRAĞI BEREKETLİ
Şahin, Gaziantep toprağının bereketli olduğunu belirterek, “Toprağımız kıpkırmızı, yeşilimiz yemyeşil, mavimiz masmavi, güneşimiz her şeyden çok ısıtıyor. Bunun sonucu olarak yeşil altın dediğimiz Antepfıstığı ortaya çıkıyor. Fıstık bizim izin her şey, soframızın bereketi, şehrimizin ekonomisi, gözümüzün nurudur. İsmimizin önünde gerek bakan gerekse Büyükşehir Belediye Başkanı yazarsa yazsın fıstığın özel olarak korunması ve daha güçlü üretimin sağlanması için çalışma yaptık. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığıyla fıstık eylem planı kapsamında fıstığı daha fazla nasıl üreteceğiz, dünyaya nasıl pazarlayacağız, bunun sulamasını nasıl yapacağız, fıstığı nasıl koruyacağız diye çok önemli çalışmalar yaptık. Büyükşehir Belediye Başkanlığımda Tarımsal Hizmetler Daire başkanlığı adıyla özel ve güçlü bir birim kurduk” diye konuştu.
ANTEPFISTIĞI AİZAMER HASTALIĞININ ÇARESİDİR
Gaziantep’in UNESCO’ya girmesinde fıstığın büyük etkisi olduğunu aktaran Şahin, “Bugün UNESCO onayı aldıysak fıstığımızın çok büyük katkısı vardır. Nizip’te fıstık ve zeytin var, İslahiye’de biber ve üzüm var. Bunları birleştirdiğimizde soframızın lezzeti bambaşka oluyor. Meyvesiyle sebzesiyle baharatıyla soframız farklı bir hale bürünüyor. Şehir olarak lezzet başkenti diye bir iddiamız varsa bunu UNESCO’ya onaylattıysak bunun ana damarı yeşil sermayemiz, yeşil altınımız fıstığımızdır. İhtiyacımız olan tek şey fıstığımızı Dünya’ya daha iyi anlatmaktır. Antepfıstığı sağlıktır, şifadır, tedavidir, aizamer gibi büyük bir hastalığın çaresidir, tedavisidir. Doktorlar, hastalığın koruyucu ve önleyici tedbiri Antepfıstığı olduğunu söyler” dedi.
Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Daire Başkanı İbrahim Yılmaz, Antepfıstığının yetiştirilmesine ilişkin katılımcılara bilgi verdi. Yılmaz, Antepfıstığı ağacının kışın üşümesinin yaz aylarında ise sıcak almasının gerektiğini vurguladı.
Konuşmaların ardından fıstık bahçesi sahibi Abdurrahman Açıkgöz’ün dualarıyla Antepfıstığı hasadı başladı.
UZMANLAR PANELDE ANTEPFISTIĞININ ÖNEMLERİNİ ANLATTILAR
Hasadın ardından tarlada kurulan çadırda “Türkiye’nin Gastoronomi Profesyonelleri Mutfak Şefleri ve Yatırımıcıları Antepfıstığı Hasadında Buluşuyor” konulu panel düzenlendi. Panelde; Antepfıstığını önemi ve yararlarının yanı sıra yöresel ürünlerin önemi anlatıldı.
Türkiye İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Tahsin Öztiryaki, Antepfıstığının yıllar önce adının bir marka olarak konuluduğunu ve şimdi Gaziantepliler’in bu markayı daha yukarılara çıkartması gerektiğini söyledi. Türkiye’nin ihracatının artamasının altında markalaşmanın yattığını ifade eden Tiryaki, Gaziantep’in bu alanda çok önemli bir görev üstlendiğini belirtti.
Gaziantep’in 2016 yılılnda Türkiye’nin 6. ihracat yapan kenti olduğunu dile getiren Tiryaki, 65 milyon dolar fıstık ihracatı yaptığını, ancak buna karşı 5 milyon dolar baklava ihracatı yaptığına dikkat çekti. Tiryaki, fıstığınn yanında baklavanın da ihracat yapılması gerektiğini belirtti.
Panelde; Cihan Çetinkaya, Mutfak Şefi Ebru Baybara, Türk Mutfağı Derneği Başkanı ve TİM Başkan Yardımcısı Tahsin Öztiryaki, Gökmen Sözen, Yemek Yazarı Ömür Akkor, Melih Şahinöz, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Mutfaklar Koordinatörü Doğa Çitçi, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi MUSEM Koordinatörü Rağıp Güzelbey birer konuşma yaptılar.