İnsan olmanın özelliği, yaratılışından var olan öğretmek ve öğrenmek ten geçer. İnsan mesuliyet sorumluluğunda yaratılmıştır. İnsanlığın kurtuluş rehberi olan Kur’ an i kerim de Rab il Alemin olan Allah; Okuma yazmanın öğrenmesi için Son Peygamber , Hazreti Muhammed sallallahu aleyhi selem e Meleklerden Cebrail vasıtasiyla, Okuma ve yazmayı öğretmiş tir. Öğretmenin kutsallığı Cebrail aleyhi selamdan intikal etmiştir .Adem aleyhi selem dan başlayan bütün peygamberler aynı zamanda öğretmendirler. Öğrendiği ilmi öğretmeyen yani öğretmenliği hiçe sayan…
İNŞAAT SEKTÖRÜ DEMİRE ÇÖZÜM ARIYOR
TOBB Türkiye İnşaat Sektör Meclis Başkanı ve İMKON Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, son üç yıldır seçimlerle boğuşulan bir süreçten çıkıldığı işlerin açıldığı, istihdamın arttığı, inşaat sektörünün nefes aldığı ve hareketlendiği bir dönemde sektöre adeta demir darbesi indirildiğini söyledi.
Tahir Tellioğlu, Türkiye’nin dünyada demir üreticisi olarak ilk 5’e girmesine rağmen, Türkiye’deki demir kıtlığına, demir fiyatlarındaki aşırı yükselişine (son 4 ayda Kg. 1600 TL’den 2100- 2250 TL’ye) adeta karaborsaya düşmesine anlam veremediklerini ifade etti.
“Demir üreticileri isteyene istediği kadar demir temin edilebileceklerini söylerken; piyasada karşılaşılan reel durumun teslimatın normal zamanda olduğu gibi hemen isteniyorsa, 2200 TL civarında 45 gün beklenilirse kg. fiyatı 2000 TL civarı olduğu, ayrıca demir esafları (türü) olan 8’lik, 10’luk, 12’lik, 14’lük 16’lık gibi demirlerin sadece belli sınıflarının bulunabildiği, hepsinin bir arada zaman zaman bulunamadığı, demir üreticileri tarafından açılan satış ihalelerine yeterli talep gelmediği iddiasına da satışların internetten 1-2 saatliğine açılıp kapatıldığı gibi söylemlerin olduğu, ayrıca sektör mensuplarının da yüzde 25’lere yakın yükselen fiyatların aşağı düşmesi beklentisinden dolayı talep görmemektedir. Bu durumun talep gelmiyor anlayışıyla örtüşmediğini söyleyebiliriz.”
“Demir ve çelik üreticileri ise; daha çok iç tüketimin sezona bağlı olarak arttığını, yurtdışına çok demir satmadıklarını ifade etseler de, bazı sektör mensuplarının da yurtdışı ihracatının yoğunluğundan fiyatların arttığı ve tedarikinin zorlandığını ifade etmektedirler. İç tüketimin Türkiye’nin üretim kapasitesinin 3/1’i oranında olduğunu dolayısıyla yüzde 10-30 talep artışı olsa dahi üretim artışıyla bu açığın nasıl kapatılamadığı bizim tarafımızdan pek anlaşılamamış, sanki bir kısım kişiler durumu fırsata çevirerek karaborsacılık yapmaktadır. Muhakkak bu ifadelerimiz bütün demir çelik üreticilerini suçlamaktan ziyade, bu durumu fırsata çevirenleri kapsamaktadır.”
İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu olarak, Sn.Ekonomi Bakanı Zeybekci’den, demirdeki aşırı fiyat artışına bir an önce müdahale etmelerini istediklerini söyleyen Tellioğlu, bununla ilgili demir fiyatlarını düşürme noktasında çeşitli enstrümanların kullanılabileceğini, hükümetin bu noktada takdir yetkisine sahip olduğunu ve bunlardan çözüm bulamadıkları takdirde demirdeki KDV’nin yüzde 18’den yüzde 9’a düşürülmesi gerektiğini Hükümetten talep ediyoruz. Bu noktada Ekonomi Bakanımız Sn. Zeybekci’ye ve Hükümetimize güveniyoruz.
İnşaat sektörünün bu durum karşısında ciddi bir dar boğazla karşı karşıya kaldığını ifade eden Tellioğlu “Fiyatların yükselmesinin yanında talep edilen demir tedarikinin karşılanmasında zaman zaman zorluk yaşanmaktadır. Dolayısıyla inşaat sektörünün hareketli olduğu bir dönemde, seçimlerin bittiği süreçte sektörün önünün tam açık olduğu bir dönemde, inşaat sektörüne adeta demirden perde indirilmiştir ve dur denilmiştir.”
Tellioğlu, Sayın Cumhurbaşkanımızın istihdamdaki seferberlik çağrısını desteklediklerini; fakat sorumsuz ve sadece kendi menfaatlerini düşünen kesimlerce sektörün sekteye uğratıldığını dolayısıyla Anadolu’daki Konfederasyonumuza bağlı 5 Federasyonumuza bağlı 120 bin üyeli yapımızın önemli bir kısmının ruhsat almalarına rağmen işe başlayamadıklarını ifade ettiğini söyledi.
GAİMDER BAŞKANI APA “ÇÖZÜM BEKLİYORUZ’’
Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği(GAİMDER) Başkanı ve İMKON Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Apa demir fiyatlarına yapılan zamların ise inşaat sektörünü zor durumda bıraktığını söyledi.
İbrahim Apa, “Sektörümün üst çatı kuruluşu olan ve bizimde bağlı olduğumuz İMKON’un bu konuda alacağı kararlar çok önemli. Bizimde bu konudaki düşüncelerimiz gayet net. Demir üreticilerimiz cari açıktan bahsediyorlar. Üretimde kullandıkları hurda demir ithal değil mi? Ben şunu söylemek istiyorum, son 2 aydan bu yana, demire zam gerektirecek ne oldu? Demir kütüğüne, demir cevherine, ithal hurdaya, yerli hurdaya bu oranda zam gelmiş midir? Elektriğe, doğalgaza da zam yok. İşçilik ücretlerinde bir artış olmadı. Dolar kurunda bir artış yok iken, demire son 60 gün içerisinde yapılan bu zammın hangi gerekçeye dayandığının açıklamasını istiyoruz. Ülkemizin lokomotif sektörü olan inşaatın en önemli akaryakıtı demirdir. Bu konuda gerekli bütün paydaşlarımızdan, hükümet yetkililerimizden destek bekliyoruz. Son 3 yıldır üst üste gelen seçimlerden yorulan inşaat sektörünün yeniden hızla toparlanması, kentsel dönüşümün sekteye uğramaması, istihdamda yeni işsizlerin oluşmaması, zaman süreli işlerin sekteye uğratılmaması için Hükümetimizden gerekli tedbiri alıp ne pahasına olursa olsun demir fiyatlarını düşürmeye ve tedarikinin kolay erişilebilir olmasına yönelik demir ve çelik üreticilerini de zarara uğratmadan, gerekli her türlü tedbirin almasını Türkiye ekonomisinin lokomotifi olan inşaat sektörünün geleceği açısından hayati önem arz ettiğini saygıyla kamuoyuna duyururuz.”