29 Eylül 2024 Pazar, saat 14: Batı Kent Mah. Muhsin Yazıcıoğlu Caddesi. Adliye yönü Olimpik Havuz Tramvay durağı yanındaki 116 Otobüs durağı; Üç beş kişi, iki yaşlı ben dahil biri genç .Biri yaşlı bayan bir taşın üstünde oturmuş otobüs bekliyoruz. Büyük Şehir Belediyeciliğine yakışmayan bir durak belirtilen bir levha .Beş yıl önce aynı durakta yağmurun altında bekleyen yolcular. Alo 153 çağrı merkezini aramış kapalı durak yapılmasını bildirmiştim. O günden bu güne kadar değişen bir şey…
“YENİ FIRSAT SAVUNMA SANAYİİ OLMALI”
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Gaziantep İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ali Muhittin Taşdoğan, 21-22 Mart tarihlerinde Gaziantep’te düzenlenecek olan Güney Anadolu Savunma Havacılık Yerlileştirme Zirvesi öncesi Savunma Sanayisi hakkında önemli bilgiler paylaştı.
Yaptığı yazılı açıklamada savunma sanayisinin önemi ve sürdürülebilirliğine değinen MHP Gaziantep İl Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ali Muhittin Taşdoğan, savunma sanayisinde faaliyet gösteren iller arasında Gaziantep’in olmamasının büyük bir eksiklik olduğunu söyledi.
Dünya sıralamasında Türkiye’nin ise ilk 20 ülke arasında yer aldığını ifade eden Taşdoğan, “Savunma harcamalarının sürdürülebilirliği ve verimliliğinin temel koşulu ihtiyaçların yurtiçindeki firmalardan karşılanmasını sağlayacak tedarik zincirinin oluşturulması ve toplam ciro içindeki yan sanayi payının yükseltilmesidir. Gelişmiş ülkelerde bu oran yüzde 80-85 civarındaki iken Türkiye’de dışa bağımlılık halen devam etmektedir. Türkiye’de savunma sanayinde faaliyet gösteren firmalara bakıldığında ise ağırlıklı olarak Ankara, İstanbul ve Kocaeli illeri öne çıkmaktadır. Dünya sıralamasında Türkiye ilk 20 ülke içinde yer alırken bu harcamaların karşılandığı şehirlerin oldukça sınırlı olduğu ve ilgili firmaların büyük çoğunluğunun da Ankara’da yer aldığı çok açık görülmektedir. Söz konusu iller arasında Gaziantep’in olmaması hem şehrimiz hem de ülkemiz açısından ciddi bir eksikliktir. Savunma sanayi harcamalarındaki artış ile birlikte ana yüklenici firmaların ihtiyaçlarının yurtiçinden temin edilebilmesine olanak sağlayacak fırsatlar ve gerekli altyapı Gaziantep’te bulunmaktadır. Gaziantep sanayisinin geniş üretim portföyü ile yurtiçi tedarik zincirine yerli üretim damgasını vuracağından hiç şüphe edilmemelidir. Şehrimizde mekanik aksam, talaşlı imalat, kompozit malzeme, elektrikli güç kaynakları ve elektronik devre, kablo, otomasyon, metal malzeme, tekstil, teknik tekstil ve donanım, plastik, makine aksamları ve yedek parçalar gibi alanlarda uzmanlaşmış ihracat kapasitesi ve AR-GE gücü olan firmalar bulunmaktadır. Bunların yanı sıra şehrimizdeki firmaların savunma sanayini alt yüklenici ve yan sanayi olarak hizmet edebilmesi için bazı tedbirlerin alınması da zaruri olarak görülmektedir. Savunma sanayi firmalarının ve alt yüklenici firmaların işletme sermayelerinin satışlara oranına bakıldığında ellerindeki kaynakları daha hızlı bir şekilde satışa dönüştürebildikleri söylenebilir” dedi.
“GAZİANTEP SANAYİSİ VE SAVUNMA SANAYİSİ KESİŞMELİ”
Geniş bir portföyü olan Gaziantep Sanayisi ve Savunma Sanayii’nin kesişmesinden yeni bir fırsat penceresi oluşacağını da vurgulayan MHP İl Başkanı Taşdoğan, sözlerine şöyle devam etti; “2012 yılından bu tarafa durgunluk yaşayan ve özellikle de 2016 itibari ile yavaşlayan nakit akımını dengeleyebilmek açısından Gaziantep Sanayisi ile savunma sanayinin kesişimi yeni bir fırsat penceresidir. Bununla birlikte Türkiye’deki savunma sanayi tedarik zincirinde yer alan alt yüklenici firmaların ağırlıklı olarak kendi öz sermayesi ile çalışıyor olması bu fırsat penceresini kısırlaştırabilecek sakıncalar taşımaktadır. Şehrimizdeki firmaların uzun vadeli kredi imkânlarından yararlanmasına imkân sağlayacak tedbirlerin Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne ve özellikle de Gaziantep ekonomisine katkısı çok daha yüksek olacaktır. Bir başka önemli konu ise alt yüklenici ve yan sanayi firmalarının ana yüklenici firmaya bağlı olması ve savunma sanayi projelerinin uzun vadeli olması nedeniyle firmalar alacakların tahsili konusunda güçlükler yaşamaktadır. Savunma sanayi firmalarının finansman koşullarının özel şartlara tabi olması ve firmaların gereksinim duydukları yüksek maliyetli alt yapı yatırımlarının devlet tarafından desteklenmesi, yurtiçi tedarik hedeflerinin olmazsa olmaz koşulları arasında görülmektedir.”