29 Eylül 2024 Pazar, saat 14: Batı Kent Mah. Muhsin Yazıcıoğlu Caddesi. Adliye yönü Olimpik Havuz Tramvay durağı yanındaki 116 Otobüs durağı; Üç beş kişi, iki yaşlı ben dahil biri genç .Biri yaşlı bayan bir taşın üstünde oturmuş otobüs bekliyoruz. Büyük Şehir Belediyeciliğine yakışmayan bir durak belirtilen bir levha .Beş yıl önce aynı durakta yağmurun altında bekleyen yolcular. Alo 153 çağrı merkezini aramış kapalı durak yapılmasını bildirmiştim. O günden bu güne kadar değişen bir şey…
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in girişimleri ile başlatılan “Hadi Kızlar Yönetime” projesiyle şehirde bulunan lise son sınıf öğrencilerine yönetimsel konular anlatıldı.
İlk etapta Naci Topçuoğlu Anadolu Lisesi öğrencilerini yönetim konusu da bilgilendiren Şahin, belediye bünyesinde yer alan kadın yöneticiler ile kız öğrencilere tecrübelerini anlattı.
Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu’nda gerçekleşen toplantıda öğrencilerin sorularını da cevaplayan Şahin, “Hadi Kızlar Okula” projesinden sonra “Hadi Kızlar Yönetime” projesinin Türkiye’nin önemli bir projesi olduğunu söyledi. Kız çocuklarının geldiği noktayı Türkiye’nin geldiği nokta olarak değerlendiren Şahin, örnek çalışmanın ilk başlanğıcını bugün Gaziantep’te başlattıklarını belirtti.
Dünyayı iyi anlamak ve okumak için, tarım devrini geçirip bilgi ve teknoloji devrimini yakalayan bir toplum olarak daha başarılı bir toplum olmak durumunda olmak gerektiğini söyleyen Şahin, zamının ruhunun iyi anlatılması gerektiğini kaydetti.
AR-GE, inovasyona ve yüksek teknolojilerin konuşulduğu bir dünyada büyük rekabatin yaşandığını aktaran Şahin, “Bizim hedefimiz cumhuriyetin 100. yılında yani 2023 yılında dünyanın 10. büyük ekonomisi olmak istiyoruz. Olabilir miyiz, önce önümüzdeki engelleri aşmamız gerekiyor. Ekonomik gelişmişlikte G–20’nin içinde olmak lazım. Biz şuanda son çeyrekteyiz. Ancak ilk çeyrekte olmamız lazım. Adalet ve sosyal barışı sağlayıp, pastayı biraz büyütüp rekabeti arttırmamız lazım. Bunu da adaletli bir şekilde paylaştırarak insanı merkeze alan bir çalışmayı yapmamız lazım. Sürdürülebilir kalkınmayı sağlamamız lazım. Kaliteli büyüme dedikleri şey budur. Dünya şuanda bulun için mücadele veriyor. Biz şimdi burada hangi aşamadayız diye baktığımız zaman gelişmiş ülkeler, İskandinavya ülkerine baktığımız zaman kişi başına gelişmişlik oranı 40 bin, 60 bin doları aşmış durumda. Orta gelir grubuna baktığınız zaman 15 bin doların üstüne çıkmanız gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Kalkınmak için 80 milyon insanan gücünü ve potansiyelini kullanmak gerektiğini vurgulayan Şahin, “Hadi Kızlar Yönetime” projesinin duygusal bir proje olmadığının altını çizdi. 80 milyon insanı sistemin içine dahil edilmesi ve hedeflenen noktaya varılması için çalışmak gerektiğine vurgu yapan Şahin, buna yaparken 4 ana başlıkta konuyu ele aldıklarını belirtti. Bunların eğitim, sağlık, istihdam ve ekonomi olduğunu dile getiren Şahin, ayrım gözetmeksizin tüm alanlarda görev alınması gerektiğini söyledi.
Büyükşehir Belediye Başkanı olduğu dönemde sistemi kurarken likayate göre hareket atteğini ve işi ehline verdiğini belirten Şahin, akademik dünyanın yarısının kadın akademisyen olduğunu, ancak dekanlık ve rektörlüklerde sayının düştüğünü ifade etti. Buna rağmen Avrupa ülkelerine oranla akademik oranın çok daha yükseklerde olduğunu belirten Başkan Şahin, bir takım sistemlerin yanlış olduğuna vurgu yaptı.
BELEDİYEDEKİ ÖNEMLİ İŞLERİN BAŞINDA KADINLAR VAR
Belediyecilik anlayışında en önemli daire başkanlıklarının İmar, Fen İşleri, Çevre, Kültür, Mali İşler’in başında kadın yöneticilerin bulunduğunu belirten Şahin, kadınların iyi işler yapabileceği vurgusunu yaptı. Sistemi kurarken cinsiyet açısında işe bakmadığını ve işi ehline göre verdiğini yineleyen Şahin, sağlığın başına işin ehli olan doktor başkan getirdiğini belirtti.
Öğrencilerden yarın birgün iş başına geldiklerinde adil ve işi ehline vermelerini isteyen Şahin, çocuk, kadın, engelli, yaşlı, genç nesillere hitap edecek belediye projeleri yaptıklarını kaydetti.
“Hadi Kızlar Yönetime” projesinin artık bu ülkenin en önemli meselesi, bir kalkınma projesi olduğunu aktaran Şahin, “Bir eşitlik, bir insan hakkı projesidir. Yönetici kim olacak dediğimizde bunun bir cinsiyet meselesi değil liyakat ve ehliyet meselesi olmasıdır” dedi.
Kız öğrencilerden hedeflerinden asla vazgeçmemelerini ve sürekli istikrarlı olmalarını isteyen Şahin, hayat ile mücadele etmelerini istedi. Gaziantep’in TÜİK verilerine göre Türkiye’nin en genç nüfusuna sahip kentin Gaziantep olduğunu, bu açıdan gençleri daha çok önemsediklerini kaydetti.
İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Tiryakioğlu da kentte bulunan okullarda yapılan eğitimler ile ilgili bilgiler verrdi. Tiryakioğlu, son dönemlerde kadınların yaşamın her alanda görev aldığını ve bunu devam ettirmesi için kız çocuklarının eğitimin içinde bulunması gerektiğini kaydetti.
Şahin, programa katılan yaklaşık 160 kız öğrenciyle tek tek hatıra fotoğrafı çektirdi. Okul yönetimi ile öğrenciler de Başkan Şahin’e çiçek takdim ettiler.