29 Eylül 2024 Pazar, saat 14: Batı Kent Mah. Muhsin Yazıcıoğlu Caddesi. Adliye yönü Olimpik Havuz Tramvay durağı yanındaki 116 Otobüs durağı; Üç beş kişi, iki yaşlı ben dahil biri genç .Biri yaşlı bayan bir taşın üstünde oturmuş otobüs bekliyoruz. Büyük Şehir Belediyeciliğine yakışmayan bir durak belirtilen bir levha .Beş yıl önce aynı durakta yağmurun altında bekleyen yolcular. Alo 153 çağrı merkezini aramış kapalı durak yapılmasını bildirmiştim. O günden bu güne kadar değişen bir şey…
MB HOLDİNG’İN BÜYÜK BAŞARISI
En hızlı büyüyen şirketleri belirleyen Türkiye 100 yarışmasının ödül töreninde MB Holding’in Aydın’da ki yatırımı Menderes Jeotermal Elektrik Üretim A.Ş. ile Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketi arasında yer aldı.
Ödül töreni sonrası açıklamalarda bulunan MB Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Uluslararası Jeotermal Enerji Birliği Başkanı Muharrem Balat, “TOBB’un gerçekleştirdiği bu anlamlı organizasyonu çok başarılı buluyorum. Bu ödül Anadolu sermayesinin gelişmesi açısından teşvik edici bir yarışma.
Türkiye’de ki bu çalışma Reis-i Cumhurumuz Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve TOBB Başkanı Sayın Rifat Hisarcıklıoğlu’nun teşvik edici bu çalışmaları Türkiye’de ki bu ve benzeri şirketleri onure edecek ve onları daha ileri noktalara götürecek doping etkisi yapacaktır. Bundan dolayı bu çalışmaların memleketimiz yararına çok yararlı olacağına inanıyorum.
Biz memleket aşığı insanlarız Türkiye’nin Avrupa ülkelerinden 2023 yılında çok ilerde olacağına ve tüm Ortadoğuda Sayın Cumhurbaşkanımızın himayelerinde yapılan insani yardımlar ve imar faaliyetleri gibi bizim inşaa edeceğimizin bilinmesini isterim.
Bizden başka hiçbir millet onların ızdıraplarını dindiremez. Allah’ın izniyle bunu biz gerçekleştireceğiz. Aydın’da yaptığımız bu yatırım ile biz de En hızlı büyüyen şirketler arasında ödüle layık görüldük. Menderes Jeotermal yatırımımız, Türkiye’nin enerji arzı açısından 2 milyar TL’ye karşılık gelmektedir.
Yani Türkiye’nin yurt dışından gerçekleştireceği petrol, doğalgaz ve benzeri alımlara karşılık ödeyeceği bu para hazinemizde kalmaktadır. Bu organizasyonda ödül alan şirketler, Türkiye’nin güçlü bir ülke olduğunun göstergesidir. Etrafımızda yaşanan onca olumsuzluğa karşın çok başarılı ve güzel işlerin yapıldığını anlatmaktadır. Bu organizasyonda emeği geçen herkese, başta TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu olmak üzere tüm emeği geçenlere teşekkür ediyorum. Ödül alanları tebrik ediyorum” dedi.
MENDERES GEOTHERMAL ELEKTRİK A.Ş.
Menderes Geothermal Elektrik Üretim A.Ş. 1999 yılında kurulmuş olup, merkezi Aydın’da bulunmaktadır. Jeotermal enerjiden elektrik üreterek, MB Holding bünyesindeki tesislerin ve diğer sanayi tesislerinin elektrik ihtiyacını karşılamak amacıyla kurulmuş bir yatırım firmasıdır. Mayıs 2006’da faaliyete geçmiş olan 8,5 MWe kapasitesindeki Dora–1 Jeotermal Enerji Santrali Türkiye’nin ilk özel jeotermal enerji santrali olması bakımından büyük önem taşımakta, MB Holding için bir kıvanç kaynağı oluşturmaktadır. 2010 yılında üretime geçen Dora-2’yi takriben, 2013 yılında Dora-3 faaliyte geçmiştir. 2016 yılında ise Dora-4’ün faaliyete geçmesi planlanmaktadır. Tesis; dünyada 35 ülkede uygulanan, jeotermal enerjiden elektrik enerjisi üretim teknolojisi en yaygin olarak kullanilan, hava sogutmalı Binary System-Organic Rankine Cycle sistemini kullanmaktadır. Şirketimiz; Aydın, Sultanhisar-Salavatlı Jeotermal Sahasındaki, mevcut AS-1 ve AS-2 üretim kuyularından elde edilen, 170°C sıcaklığındaki jeotermal akışkanın; 170°C ile 78°C arasındaki termal ısısını, elektrik enerjisi üretimi amacı ile kullanmaktadır. Jeotermal akışkan; elektrik üretimi için, ısı esanjörlerinden geçirilmekte ve jeotermal akışkanın ısı enerjisi ikincil akışkan olan hidrokarbona nakledilmektedir. Buharlaştırılan ikincil akışkan, türbin ve jeneratör vasıtasıyla elektrik üretmektedir. Proses sonunda 78°C’ye soğuyan jeotermal akışkan, ASR-1 re-enjeksiyon kuyusu vasıtasıyla rezervuara geri basılmaktadır. Bu sayede rezervuar parametrelerinin korunması ve devamlılığı sağlanmaktadır. Ayrıca elektrik enerjisi üretildikten sonra meydana gelen atık ısı, entegre tesis içinde kullanılmaktadır. Tesis’te, re-enjeksiyon uygulanmakta oldugu için, kesinlikle çevre kirliliği söz konusu olmamakta ve jeotermal akışkan, atmosfere açılmamaktadır. Ayrıca kuyu başına inhibitör ve dozajlama pompası tesis edilerek, jeotermal akışkanın kuyu içinde korozyon ve silis çökelmelerine yol açması önlenmektedir.