29 Eylül 2024 Pazar, saat 14: Batı Kent Mah. Muhsin Yazıcıoğlu Caddesi. Adliye yönü Olimpik Havuz Tramvay durağı yanındaki 116 Otobüs durağı; Üç beş kişi, iki yaşlı ben dahil biri genç .Biri yaşlı bayan bir taşın üstünde oturmuş otobüs bekliyoruz. Büyük Şehir Belediyeciliğine yakışmayan bir durak belirtilen bir levha .Beş yıl önce aynı durakta yağmurun altında bekleyen yolcular. Alo 153 çağrı merkezini aramış kapalı durak yapılmasını bildirmiştim. O günden bu güne kadar değişen bir şey…
OKUMAYI SEVMİYORUZ
Şehrimizde bulunan birçok kitapçı satıcısı, vatandaşın kitap okuma alışkanlığının giderek düştüğünü söyledi. Kitaplara olan ilginin eskisi kadar kalmadığını belirten kitapçılar satışların düşük olmasından ötürü sıkıntı içerisine girdiklerini belirttiler. İnternetin yaygınlaşması ile birlikte raflarda kalan kitapların kendilerini zora soktuğunu dile getiren kitapçı esnafı çareyi kırtasiye malzemelerinde yönelmekte buldu.
KİTAPÇILAR KIRTASİYECİ OLDU
Kitap satıcısı Özkan Keskin, kitaplara ilginin yok denilecek kadar az seviyelere düştüğünü vurgulayarak, “Önceki senelerde özellikle gençlerimizin kitaplara karşı büyük bir ilgisi vardı. Ancak aradan geçen zaman içerisinde bu ilgi ne yazık ki kayboldu. Bu nedenle kitaplardan daha çok kırtasiye malzemesi satışlarına yöneldik” dedi.
KİTAPLAR RAFTA KALDI
İş yerlerinde bulunan bir çok kitabın özellikle son 2 yıl içerisinde raftaki yerinden hiç oynamadığını anlatan Keskin, “Bir çok kitap satıcısı arkadaşımız bu nedenle iş yerlerini kapatarak farklı işlere atıldı. Bizde iş yerimizde daha çok kırtasiye ağırlıklı çalışıyoruz. Kırtasiye malzemesi almak için iş yerimize gelen müşterilerimiz kitapların yüzüne dahi bakmıyor. Durum karşısında yapacak hiç bir şey yok çünkü insanlarımız okumayı sevmiyorlar” şeklinde konuştu.
BOL BOL KİTAP OKUYUN
Kitap okuma alışkanlığındaki düşüşte internetinde büyük rol üstlendiğini sözlerine ekleyen Özkan Keskin, “İnternet ne zaman ki yaygınlaştı kitaplar raflarda tozlanmaya başladı. İnsanlar kitaba ayıracağı zamanını artık cep telefonu veya bilgisayarlarından internete bağlanarak geçiriyorlar. Ülke olarak okuma alışkanlığı konusunda çok alt seviyelerdeyiz. Oysa kitap okumak hem diksiyonda hemde kelime türetmede oldukça etkili ve yararlı bir kaynaktır. Özellikle aileler çocuklarına bol bol kitap okutsunlar” diye konuştu. (Tebessüm Dayıoğlu)