Ekici: ‘Esnaf da işsizlik maaşı alsın’ teklifi 11 aydır bekletiliyor

CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici’nin hazırladığı, esnaf ve sanatkârların işsizlik sigortası kapsamına dâhil edilmesini sağlayacak kanun teklifi Ocak ayından bu yana işleme alınmadı. TESK kayıtlarına göre bu süre zarfında en az 13 bin 500 esnaf kepenk indirdi.
TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu üyesi CHP Gaziantep Milletvekili Akif Ekici’nin Ocak ayında hazırlayıp Meclis’e sunduğu ve esnafların da işsizlik fonuna dâhil edilmesini öngören kanun teklifi, AKP yüzünden 11 aydır yasalaştırılmıyor.
Son olarak Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Meclis’teki grup toplantısında gündeme getirdiği ve “esnafı düşünüyorsan, esnafın yanındaysan, ‘biz hükümet olarak esnafı destekliyoruz’ diyorsan gel kardeşim bu kanunu hep beraber çıkaralım” diyerek Başbakan Binali Yıldırım’a seslendiği teklife ilişkin bir açıklama yapan CHP’li Ekici, teklifin Meclis raflarında bekletildiği süre zarfında 13 bin 500 esnafın daha işsiz kaldığına işaret etti.
Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Sicil Gazetesi istatistiklerine göre 1 Ocak-31 Ekim tarihleri arasında 13 bin 522 meslek terkini işleminin gerçekleştiğini kaydeden Ekici “kanun teklifimiz verildiği gün işleme alınsaydı, bu esnaflarımız kepenk indirdiklerinde bir süre daha hayatlarını idame ettirebilecek bir gelire sahip olacaklardı” dedi.
Teklifin detayları hakkında da hatırlatmada bulunan CHP’li Ekici, “İşsizlik Sigortası Kanunu’nda değişiklik öngören teklifimize göre, Esnaf ve Sanatkârlar Meslek Kuruluşları Kanunu çerçevesinde faaliyet yürüten esnaf ve sanatkârlar da işsizlik sigortası kapsamına dâhil ediyor. Düzenleme, sigortalı işsiz tanımına esnaf ve sanatkârları da ekliyor” ifadelerini kullandı.
Teklifin gerekçesinde, işsizlik sigortası fonuna ilişkin mevcut mevzuatta, ülkemizin ekonomik ve toplumsal hayatında vazgeçilmez öneme sahip olan esnaf ve sanatkârlara yer verilmediğine işaret edilerek, siyasi ve ekonomik krizler nedeniyle zorunlu olarak işyerini kapatan ve bu nedenle işsiz kalan esnaf ve sanatkârların da sosyal koruma mekanizması kapsamına alınmasının ve işsizlik sigortasından yararlanmalarının elzem olduğu ifade edilmişti.
Hali hazırda AVM’lerin yarattığı haksız rekabet ortamı, mali krizler, ekonomide ortaya çıkan kaotik yapının, ülkenin kimi bölgelerinde yaşanan terör ve şiddet olayları nedeniyle 2003 yılında 2 milyon 245 bin olan esnaf sayısının 2015 yılı sonu itibarıyla 1 milyon 591 bine gerilediği kaydedilen teklif gerekçesinde “bu durum ekonomik ve sosyal kalkınmanın dengeli biçimde sağlanmasına ve sürdürülmesine ve yeni istihdam alanları yaratılmasına negatif olarak yansımakta, işsizliğin artmasına neden olmaktadır” denilmişti.
Teklifinin gerekçesinde ayrıca “Teklif ile; yanlarında çalışanlar ve aileleri ile birlikte ülkemizin neredeyse dörtte birini oluşturan, ülke ekonomisinin bel kemiği olan esnaf ve sanatkar camiasının işsizlik sigortası kapsamına dâhil olmasını sağlayacak düzenlemelere yer verilmektedir” ifadeleri yer almaktaydı.
akif