Köseler Mahellesi Muhtarı Hüseyin Çelik ve Gürbaşak Mahallesi Muhtarı Yusuf Sarıkaya’nın girişimleri: İle Nizip ve Yavuzeli İlçelerimize bağlı 15 tane Köyümüzün birbirlerine daha rahat ve kısa yoldan ulaşım sağlamaları için yaklaşık 8 km lik dağ yolu açılarak Merzimen Çayı üzerine köprü atılarak hizmete açılmıştır. Muhtarlarımızın özverili çalışmalarında. Her konuda yardımlarını esirgemeyen ;Proje Ekipman İş Makinası sağlayan Nizip Belediye Başkanı Sayın Ali Doğan’a;Fen İşleri Müdürü Sayın Oktay Aktaş’a Garaj Müdürü Sayın Abdurrahman Aslan’a sonsuz teşekkürler Emeklerine…
Buruk hasat
Türkiye’nin önemli tahıl üretim merkezlerinden Çukurova yöresinde, buğday hasadı kuraklık nedeniyle “buruk” başladı.
Geniş tarım arazilerine sahip Ceyhan ilçesinde buğday hasadı, ürün yeterince gelişmediği için geçen yıllardan 2-3 hafta daha erkene alındı.
Ceyhan Ziraat Odası İkinci Başkanı Kenan Balki, bölgede buğday hasadının başladığını ancak olumsuz iklim koşulları nedeniyle bunun sevincini yaşayamadıklarını belirtti.
Bölgede 1,5 milyon dekar alanda buğday üretimi yapıldığını bildiren Balki, kuraklık nedeniyle düşen verimin, çiftçileri hüsrana uğrattığını ifade etti.
Bu yıl bölge genelinde buğdayda yüzde 50-60 verim kaybı olduğunu vurgulayan Balki, şöyle konuştu:
”Bu yıl yaşanan kuraklık, fırtına ve don olaylarından dolayı buğdaylar tane ve boy vermedi. Her yıl haziran ayının ilk haftasında başlanılan hasada maalesef erken başlamak zorunda kaldık. Ceyhan’da 1 milyon 176 bin dekar tarım arazisi varken bunun yaklaşık 350 bin dekarında buğday üretimi yapılmaktadır. Yörenin bazı bölgelerinde verim kaybı yüzde 100’e yaklaştı. Çiftçilerimiz tane vermeyen buğdayları silajlık hayvan yemi yapmak zorunda kaldı.”
Balki, kuraklıktan zarar gören çiftçilerin Ziraat Bankası’na olan borçlarının ertelenmesini istediklerini kaydetti.
İlçede 300 dönümlük tarlasında buğday hasadı yapan Ramazan Üstündağ da 50 yıllık çiftçi olduğunu ve böyle bir kuraklığı ilk defa yaşadıklarını anlattı.
Dekar başına 100-150 kilogram ürün alabildiklerini aktaran Üstündağ, “Yağmur yağmaması ve sulama imkanımız olmadığı için buğdayımız bu yıl para etmeyecek. Biçilen buğdaylar mazot parasını dahi karşılamaz. Buğdayı nasıl satacağımızı bile kara kara düşünür olduk. Ceyhan veya Seyhan nehirlerinden çiftçilere sulama imkanı sağlanmalı. Bu nehirlerimiz boşa akıyor, bari çiftçilerimiz faydalansın. Allah çiftçinin yardımcısı olsun” dedi.