SANKO Holding şirketlerinden SANKO Dış Ticaret AŞ, ihracattaki başarısından dolayı Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) tarafından ödüllendirildi. Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Gaziantep Valisi Kemal Çeber, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe ve GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, konuşmalarında Gaziantep’in üretim, ihracat ve istihdamına ilişkin değerlendirmede bulundular. İhracatın Yıldızları ödül töreninde, 2023 yılında en fazla ihracat yapan GAİB üyesi 100 firmaya ödül verildi. SANKO Dış Ticaret AŞ’nin ödülü, Ticaret…
Vali Davut Gül Gaziantep’te narkotik konusunda yapılan çalışmalarla ilgili bir basın toplantısı düzenledi. Karataş Prof. Dr. Alaeddin Yavaşça Sanat ve Eğitim Merkezi Konferans Salonunda düzenlenen basın toplantısında uyuşturucu kullanımının en aza indirilmesi açısından Valilik koordinasyonunda tüm kamu kurumları, emniyet ve jandarmanın son yıllarda yaptığı çalışmalarla bilgi verildi.
Basın toplantısına Vali Davut Gül, İl Emniyet Müdürü Mustafa Emre Başbuğ, İl Jandarma Komutanı Tuğg. Hidayet Arıkan ve basın mensupları katıldı.
Basın toplantısında konuşan Vali Gül; “Gaziantep nüfus itibariyle nüfus yoğunluğu bakımından Türkiye’ de ilk on içerisinde ve nüfusun önemli bir kısmı İl merkezinde. Kilometre kareye düşen insan sayısı bakımından Türkiye’de ilk üçteyiz. İstanbul, Kocaeli ve Gaziantep. Uyuşturucuyla mücadeleye başlarken elimizde bir done olması lazım. İçişleri Bakanlığımız atık suları analiz ederek o ilde kullanılan uyuşturucu türlerini ve miktarlarını ölçebiliyor. Yani suçluyu yakalayın ya da yakalamayın bir yerde uyuşturucu kullanılıp kullanılmadığını atık suları analiz ederek uyuşturucu kullanan kişi sayısını ölçebileceğimiz bir veriye sahibiz. Türkiye’ nin bu anlamda da çok büyük bir gücü var. Çünkü uyuşturucuyla mücadeleyi terörle mücadele gibi kabul eden bir irade var. Bu irade de Sayın Cumhurbaşkanımızın nezdinde bütün Bakanlıklarımızın çalışmalarında ortaya çıkıyor. Bu çalışmaların sonucunda görüldü ki uyuşturucunun önemli bir kısmı kapalı mekanlarda kullanılıyor.” dedi.
Metruk binaların uyuşturucu kullanımındaki önemine vurgu yapan Vali Gül: “Özellikle şehirdeki metruk yapıların ortadan kaldırılması gerekiyor. Gaziantep’te yaklaşık üç bin metruk yapı var. Bu yapılar polisimizin ve jandarmamızın tespiti ile, ilgili belediyelerce yıkılarak ortadan kaldırıldı. Bunu çok kıymetli görüyoruz. Bir diğer alan da parklarımız. Parklarımızı da güvenli hale getirmemiz gerekiyor. Bunun için parklarda kamera sistemlerinin kurulması ile ilgili çalışmalar yapıldı. İçişleri Bakanımız Süleyman Soylu’ nun kamuoyuna yansıyan bir talimatı var. ‘Okul önlerinde uyuşturucu satan kişilere, teröristlere yaptığınız muameleyi yapın.’diyor. Dolayısıyla da bu çok ciddi bir kararlılık. Okul önlerinde okul polisinin oluşturulması, okul irtibat görevlilerinin oluşturulması ve kamera sistemlerinin yedi yirmi dört kayıt altında olması, okullarımızın daha güvenli bir hale gelmesini sağladı. Bu konuda çalışmalar devam ediyor. Şehrin genelinde bulunan kamera sayısı emniyetimizin ve jandarmamızın yaptığı çalışmayla son bir buçuk sene içerisinde iki katına çıktı. Bu şu demek. Şehri her an izliyoruz. Bekçilerimiz sayesinde gece saat 22.00 ile sabah 06.00 arasında sokakları karış karış geziyoruz. Bir başka uygulama da Emniyet Genel Müdürlüğü’ nün hazırladığı ‘Uyuma’ programı. Program sayesinde tek tuşla gördüğünüz herhangi bir uyuşturucu alımını, satımını veya kullanımını ihbar etmiş oluyorsunuz. Sonrasında size en yakın mesafedeki ekip, o bölgeye gelerek olaya müdahale ediyor. Dolayısıyla da isminizi vermeden, karakola jandarmaya gitmeden vatandaşlık görevinizi yerine getirmiş oluyorsunuz. Ben vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum. Onlar duyarlı oldukça polisimiz ve jandarmamız görevini daha iyi yapmış oluyor.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızın öncülüğünde başta belediyelerimiz olmak üzere Valiliğimiz koordinesinde kentsel dönüşüme ciddi katkı sunuyoruz. Yapmaya çalıştığımız şey nefes alınmayacak, ağaç dikilmeyecek alanlarda kentsel dönüşüm yapılarak gençlerin, çocukların, kadınların sosyalleşmesi, iyi vakit geçirmesi, spor yapmalarını sağlayabilecek alanlar oluşturmak. Çalışmalarımıza Hacıbaba Mahallesi ve Fırat mahallesinde başladık. Yaklaşık yirmi beş bin metrekarelik alanı kamulaştırıyoruz. Yüzde sekseni tamamlandı. Kalan kısmını da bu sene tamamlayıp sonbahar gibi oralarda okul, sağlık ocağı, yeşil alan, 4-6 yaş Kur’an kursu, spor alanları ve benzeri mekanlarımız olmuş olacak.” dedi.
Sosyal projelerin uyuşturucu kullanımına olan teveccühü azalttığına vurgu yapan Vali Davut Gül: “Ayrı ayrı hedef kitlesi olan sosyal projelerimiz var. Biz sadece proje yapmakla kalmıyoruz. Mesela Spor Şehri Gaziantep’te yüz yetmiş yedi bin sporcuya ulaştık. Daha doğrusu yüz yetmiş yedi bin öğrencimize sporcu lisansı çıkarttık. Gazişehir Öğrenci Meclisi’ nde kırk bine yakın öğrencimiz fiilen aktif görev aldı. Bu konuda şöyle düşünüyoruz. Ne kadar çok gencimiz, vatandaşımız projelerin içerisinde olursa onları o kadar uyuşturucudan uzaklaştırmış olacağız. Dolayısıyla da “Aile Akademisi”, “Gönül Akademisi”, “Ben Okuyorum Gaziantep Okuyor” gibi projelerimiz artarak devam edecek. Tabi ki koruyucu ve önleyici tedbirleri almaya devam edeceğiz. ‘En İyi Narkotik Polisi Anne’ projesinde yaklaşık yüz bin kişi eğitim aldı. Bu sayı artarak devam edecek. Polisimizin ve jandarmamızın büyük ölçekli yaptığı operasyon sayısı sadece son bir buçuk yılda 110. Jandarmamız ve Emniyetimiz uyuşturucuyla mücadelede çoğu alanda Türkiye genelinde birinci sırada. Bazı alanlarda da ya birdeyiz ya ikideyiz. Bu da polisimizin ve jandarmamızın görevini en iyi şekilde yaptığını gösteriyor. Bu operasyonlarda 4.005 kişi ele geçirildi. 2.313 kişi tutuklandı. Eskiden şöyle bir algı vardı. Polis tutukluyor, karakola götürüyor, ama bunlar ceza almıyor. Ya da az ceza alıyor. Yasal düzenlemeyle birlikte satıcılarının ve uyuşturucu kullanmanın alt cezaları yükseltildi. Dolayısıyla da şimdi tutuklanma daha çok artıyor. Suç işleyenin yanına kar kalmıyor. Polisin ve jandarmanın da mücadelesi alanda karşılık bulmuş oluyor. İnşallah Gaziantep’ te uyuşturucunun kökünü kurutacağız. Bu bir devlet politikası. Kat ettiğimiz mesafe çok önemli. Ama yapacaklarımız daha da önemli. Ben başta vatandaşlarımız olmak üzere, kamu kurum ve kuruluşlarımıza, destek veren basın mensuplarımıza ve bu mücadelemizde yanımızda olan herkese teşekkür ediyor hep birlikte üstesinden geleceğimize inanıyorum.” dedi.
İl Emniyet Müdürü Mustafa Emre Başbuğ konuşmasında; “Az önce sizin de tanıklık ettiğiniz şekliyle, üzerinde son derece yoğun bir şekilde durduğumuz bir eğitim faaliyetinden ve yine belediyemizin imkanlarını kullanarak yaklaşık üç yüz annemizin katılımıyla gerçekleştirdiğimiz bir sunum yapmış olduk.
Basın mensuplarımız Gaziantep İlinde operasyonel anlamda neler yapıldığını vatandaşlarımıza ve kamuoyuna duyurmak isteyeceklerdir. Geçtiğimiz iki yıl içerisinde neler yaptık. Kısaca arz etmek istiyorum. 2021 yılında emniyet sorumluluk alanında toplamda 13.428 olaya müdahale ettik ve 18.756 kişiye işlem yaptık. 555 kişi tutuklandı. 2022 yılında 13.564 olaya müdahale edildi. 48 planlı operasyon icra edildi ve 17.121 kişiye işlem yaptık. Bir önceki yılın üzerine çıkmış olmak kaydıyla da 1.611 şüpheli tutuklandı. 2023 yılı içerisinde şu ana kadar toplam 3 198 olaya müdahale edildi. Bu sokakta arzla mücadele noktasında ortaya koyduğumuz çalışma. Bununla birlikte “En İyi Narkotik Polisi Anne” gibi önleyici eğitim faaliyetleri var. Kıymetli basın mensupları. Bu faaliyetlere katılan anne sayısı 2021 senesinde 30.000, 2022 senesinde 47.000. Bu yıl içerisinde de 16.500 seviyesinde. Bu eğitim faaliyetleri Gaziantep Emniyet Müdürlüğü’ nü ülke genelinde birinci saraya oturtmuş durumda. Uyuşturucuya bağlı ölümleri de Bakanlığımız yakından takip ediyor. Ülkemiz uyuşturucu kullanımı oranı ile Avrupa ülkelerinin çok çok gerisinde. Tabii bu durum sevindirici değil. Amacımız devlet kurumlarımızla yaptığımız çalışmalarla bunu en aza indirgemek ve ortadan kaldırmak.” sözlerine yer verdi.
İl Jandarma Komutanı Tuğg. Hidayet Arıkan; “ İl Jandarma Komutanlığı olarak teröristlerle mücadeledeki aynı azim ve kararlılığımız ile uyuşturucu kaçakçılarına yönelik olarak da sürdürüyoruz. Sayın Bakanımızın talimatı ve Sayın Valimizin liderliğinde jandarma ve emniyet kol kola ailelerin de iş birliği ile mücadelemizi sürdürüyoruz. Bundan sonra da aynı azim ve kararlılıkla sürdüreceğiz. Çünkü bir kişi bile bizim için çok önemli. İl Jandarma Komutanlığı Türkiye geneli Jandarma Sorumluluk Bölgesi’nde meydana gelen uyuşturucu madde kaçakçılığı olaylarında 2021 yılında 1.557 olayla Türkiye ikincisi olmuştur. Yine 2022 yılında da olay sayısında 2.164 olayla Türkiye ikincisi olmuştur. Yani emniyet ve jandarmanın Gaziantep’ te Sayın Valimizin önderliğinde çok iyi bir şekilde mücadele ettiğini rakamlar gösteriyor. Tabii bunun yanında eğitim faaliyetlerine de ağırlık vermemiz gerekiyor. En İyi Narkotik Polisi Anne, Uyuma projesi, Gönül Akademisi, Spor Şehri Gaziantep, Ben Okuyorum Gaziantep Okuyor projeleri ile gençlerimizin kötü alışkanlıklar edinmemeleri çok önemli. Hepinizi saygıyla selamlıyorum.” dedi.
Konuşmaların ardından basın mensuplarının soruları cevaplandırıldı ve toplantı sona erdi.