Kızılaslan, Basın Yasasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu

TBMM Genel Kurulu’nda düzenlenen ‘Dezenformasyonla Mücadele Yasası’ olarak bilinen Basın Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Resmî Gazete’ de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Basın Yayın Gazeteciler Cemiyeti Genel Başkan Yardımcısı Orhan Kızılaslan yürürlüğe giren Basın Yasası’na ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Yalan haberle mücadele konusuna ilişkin düzenlemelerinde içerisinde bulunduğu teklifle; internet haber siteleri de süreli yayınlara dâhil edildi. Haber siteleri üzerinde yapılan değişiklikler bunlarla sınırlı kalmadı.

SÜRELİ YAYIN ÇALIŞANLARI GİBİ DEĞERLENDİRİLECEK


Kanuna göre, yasal zemine kavuşturulmaları için internet haber siteleri ile  basın kartına ilişkin konular, Basın Kanunu’nun kapsamına alınarak radyo, televizyon,  kamu kurum ve kuruluşlarının yürüttükleri enformasyon hizmetlerinde çalışan kamu personeli, basın kartı düzenlenmesi bakımından süreli yayın çalışanları gibi değerlendirilecek.

Yeni yasa ile birlikte, internet haber sitelerinde çalışanlar da basın mensubu sayılmaya başladı. Yasaya dek internet merkezli haber sitelerinde çalışan medya emekçileri Basın Kanunu ile gazetecilere tanınan haklardan yararlanamamaktaydı. Gazetecilere tanınan hak ve imtiyazlardan faydalanmak için sahip olunması gereken Basın Kartı yeni yasayla birlikte, şartları karşılayan internet habercilerine, spikerlerine, editörlerine ve yayıncılarına da verilebilecek. İlaveten yeni yasa ile künye belirtmeksizin internet haberciliği yapmak mümkün olmayacak, bir gazete için geçerli kurallar, haber üreten internet siteleri için de geçerli olacak.


İÇERİKLER 2 YIL SÜREYLE MUHAFAZA EDİLECEK


İnternet haber sitesinde yayımlanan içerikler, gerektiğinde talep eden Cumhuriyet Başsavcılığına teslim edilmek üzere doğruluğu ve bütünlüğü sağlanmış şekilde 2 yıl süre ile muhafaza edilecek.

Tüm haber siteleri, yayınladıkları içerikleri saklamak zorunda olacak. Böylelikle hukuka aykırı içeriklerin yok edilmesi ve keyfi olarak ortadan kaldırılmasının önüne geçilmiş olacak.

Bir içerik için verilen kaldırma kararı ile de içeriğin her site ve platformdan kaldırılması için yeterli olacak. Kişilik hakkının zedelenmesi şikâyeti ile mahkemeye başvuru yapıp içeriğin kaldırılması talebinde bulunan ve talebi mahkemece kabul edilen kişiler artık diğer siteler için başvuru yaptığında mevcut karar bu adresler için de uygulanacak. Her site için ayrı karar çıkarılması gerekmeyecek.


“GERÇEĞE AYKIRI BİR BİLGİYİ KAMU BARIŞINI BOZMAYA ELVERİŞLİ ŞEKİLDE ALENEN YAYANLARA HAPİS CEZASI”

Basın Kanunu’nun “Cezai ve Hukuki Sorumluluklar” ile ilgili düzenlemeleri içeren bölümlerine internet haber siteleri de eklenecek. Halk arasında endişe, korku veya panik yaratmak saikiyle ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu düzeni ve genel sağlığı ile ilgili gerçeğe aykırı bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli şekilde alenen yayan kimse 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılacak. Failin, suçu gerçek kimliğini gizleyerek veya bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlemesi halinde söz konusu  ceza yarı oranında artırılacak. “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” suçu nedeniyle verilen bölge adliye mahkemesi ceza dairelerinin kararları temyiz edilebilecek.


KIZILASLAN, “DURUMDAN ÇOK MEMNUNUZ”


Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı ve Basın Yayın Gazeteciler Cemiyeti Genel  Başkan Yardımcısı Orhan Kızılaslan, Dezenformasyonla Mücadele Yasası’ndaki değişiklikleri değerlendirdi.

‘Dezenformasyonla Mücadele Yasası’ olarak da bilinen ve değişikliğe giden Basın Kanunu’ndaki gelişmeleri daha teklif halinde iken olumlu karşıladığını ifade eden Başkan Kızılaslan, “Gerçek gazetecilerin yasalaşmasını istediği bir kanundu ve nihayetinde yürürlüğe girdi. Bu kanun ve uygulama ile gazetecilerin sosyal hakları konurken öte yandan gazetecilik mesleğini kötüye kullanan kişilerin de hakları elinden alınacak. Mesleğin itibarını kullanarak kimse menfi bir iş içerisinde bulunamayacak, sektör bir nevi arınma sürecine giriyor, bu durumdan çok memnunuz. Yeni yasa adeta doğru ve yanlışı ayırt eden bir mekanizma! Ayrıca yıllardır basın mensuplarının kanayan yarası olan basın kartının, resmi nitelikte bir kimlik belgesi olarak kabul edilmemesi de çözüme kavuştu. Yeni yasa ile basın kartı, resmi nitelikte bir kimlik belgesi olarak kabul edilecek” açıklamalarına yer verdi.