Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz, Gaziantep Valisi Kemal Çeber’i makamında ziyaret etti. Ziyarette İl Emniyet Müdürü Celal Özcan da hazır bulundu. Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz, Gaziantep Valisi Kemal Çeber’e ziyarette bulundu. İl Emniyet Müdürü Celal Özcan’ın da bulunduğu ziyarette Yılmaz, projelerini anlattı. Kurumlar arası işbirlikleri ve hayata geçirilmesi planlanan projelere ilişkin fikir alışverişinin yapıldığını belirten Yılmaz, “Tüm çabamız Şehitkâmil’imizi ve Gaziantep’imizi yaşanabilir bir şehir haline getirmek. Tüm kurumlarımızla bunun mücadelesini içerisindeyiz. Önümüzdeki dönem projelerimize…
VERİMDER Anadolu Buluşmaları Gaziantep’te yapıldı
VERİMDER, 2018 yılından bu yana Türkiye’nin dört bir yanında gerçekleştirdiği Anadolu Buluşmaları’na devam ediyor.
Anadolu Buluşmaları’nın dokuzuncu durağı olan Gaziantep’te, enerji verimliliğinin yapı taşlarından ısı yalıtımında kullanılacak malzemenin önemi üzerinde duruldu. Toplantıda, enerjinin verimli kullanılmasının yanı sıraısı yalıtım malzemesi seçiminde dikkat edilmesi gereken detaylar da paylaşıldı.
Ülkemizdeki kısıtlı enerji kaynaklarını daha verimli kullanmak ve gelecek nesillere daha yeşil bir dünya bırakmak amacıyla kurulan Yapılarda Enerji Verimliliği Derneği – VERİMDER, Türkiye’de enerji tasarrufu ve ısı yalıtımı konularında ses getiren projelerine devam ediyor.
Kamu kurumları, bürokrasi, üniversiteler, medya, inşaat – enerji sektörleri ve kanaat önderlerini bilgilendirme amacıyla bugüne kadar Türkiye’nin pek çok ilini Anadolu Buluşmaları kapsamında ziyaret eden VERİMDER’in yeni durağı Gaziantep oldu.
Gaziantep’te katılımcıların yoğun ilgisi ile gerçekleşen toplantıda, “Yalıtımın hem doğa hem de ekonomiye katkısı”, halkın sürekli sorguladığı “yapı malzemesi mi yalıtım malzemesi mi?”ve “yalıtım konusunda doğru bilinen yanlışlar” gibi merak edilen konular masaya yatırıldı.
ENERJİ VERİMLİLİĞİ VE TASARRUFUNUN EN ÖNEMLİ BAŞLIĞI YALITIM
2018 yılından bu yana Türkiye’nin pek çok ilinde düzenlenen Anadolu Buluşmaları ile kamuoyuna ulaştıklarını ifade eden VERİMDER İcra Kurulu Başkanı Prof. Dr. Emre Alkin; “Bugün dokuzuncu kez düzenlediğimiz Anadolu Buluşmaları, gittiğimiz her ilde ilgili herkesin merakla beklediği bir etkinlik halini aldı. Bunun nedeni ise yalıtım konusunda daha da bilinçlenen bir kamuoyunun varlığı. Çünkü biliyoruz ki dünyamızdaki enerji kaynakları giderek azalıyor. Sürdürülebilir bir kalkınma modeli ile çevremizi korurken, tüketicilerin yaşam kalitesini de aynı seviyede devam ettirebiliriz. Gelişmiş ülkelerin birincil önceliği fosil yakıt tüketimini bırakarak, enerji verimliliği alanında eylem planı yapmak. Bu acil durum çağrısına bizler de duyarsız kalamayız. Elimizde var olan enerji kaynaklarını gelecek nesillere bırakabilmenin yolu enerji tasarrufundan geçiyor. Enerji verimliliği ve tasarrufu denince ilk akla gelen yöntem, binaların dış cephelerine yalıtım uygulanmasıdır. Burada uygulamadan ziyade bir sistemden bahsetmeliyiz. Tekniğine uygun bir ısı yalıtımı uygulaması ile yaklaşık %50 enerji tasarrufu sağlanabilmektedir. Bunun yanı sıra binaların görünümü güzelleşirken yapının korunmasına da katkı sağlanmaktadır” dedi.
HANGİSİ YALITIM HANGİSİ YAPI MALZEMESİ
Yapı malzemelerinin ısı yalıtım malzemesi olarak değerlendirilmesinin doğru bir yaklaşım olmadığının vurgulandığı toplantıda, ısı yalıtımının nasıl yapılması gerektiği ile ilgili detaylar paylaşıldı. Uzmanlar, enerjiden verim elde etmenin en kolay ve hızlı yolu olarakısı yalıtımını işaret ediyorlar. Tam da bu nedenle ısı yalıtımı uygulamalarında sisteme özellikle dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayarak, ısı yalıtımının uzun ömürlü ve sağlıklı olmasının yolu ise binaya uygun yalıtım malzemesi seçmekten geçtiğini belirtiyorlar.
Bu çerçevede VERİMDER’in Gaziantep Anadolu Buluşması’nda binalarda kullanılan gaz beton, tuğla ve ‘bims’ gibi ekipmanların bazı kişiler tarafından “yalıtım malzemesi olarak düşünülse de” bu araçların yalnızca yapı malzemesi olduğu, binalarda yalıtım için kullanılacak malzemelerin mutlaka binanın özelliklerine, kullanım amacına, tüketicinin ihtiyaçlarına ve verimlilik beklentilerine dikkat edilmesinin önemi belirtildi. Toplantıda, yalıtım uygulamalarının tek bir yerden, paket sistem olarak kullanılmasının aynı zamanda tüketiciyi de koruduğu vurgulanırken ısı yalıtım sistemleri birçok bileşenden oluşan kompozit yapılar olduğu için de farklı markalara ait malzemelerin kullanılması durumunda uyumsuzlukların ortaya çıktığı ifade edildi.