İŞLETMELERDE STRATEJİNİN ÖNEMİ VE DEĞERLENDİRMELER
Günümüzde yaşamımızın her alanında yoğun ve hızlı bir değişim süreci yaşanmaktadır. Bu süreç özellikle yönetim alanını sürekli değiştirmekte, her an için de işletme yönetimlerini değişime hazır olmaya zorlamaktadır. Artık değişim tüm dünyada çok hızlanmış ve çok boyutlu hale gelmiştir diyerek açıklamalarda bulunan Belen Makarna A.Ş. Makarna ve Kalite İç Denetçisi Kubilay Yılmaz şunları söyledi:
“Siyasi, toplumsal, kültürel, ekonomik alanlarda hızlı ve etkileşimli yaşadığımız değişim süreci; işletme yönetimlerinde, çabuk hareket etme, hızlı karar alma, yönetime dinamik ve daha esnek bir yapı kazandırma gibi süreçleri gündeme getirmiştir. Çalışmamızın ana temasını oluşturan stratejilerle yönetim konusu da bu kapsamda işletmelerin stratejileri kullanarak değişim sürecini yönetmeleri gerektiği tezine dayanmaktadır. Stratejinin ne olduğunu iyi anlayan ve gelecek planlamasını stratejilere dayalı kuran işletmeler, yoğun rekabetin ve hızlı değişimin yaşandığı ortamlarda rakiplerine göre çok daha başarılı olacaklardır. Bu temel tez etrafında şekillenen çalışmamızda önce stratejilerle ilgili kavramsal analiz yapılacak, stratejilerle yönetimin önemine değinilecek, stratejik yönetimin işletmelere katkıları incelenecek ve stratejilerle yönetim sürecinde başarılı olabilmek için strateji işletme kültürü ilişkisinin önemi vurgulanacaktır.
Son yıllarda işletmeler tüm dünyada; küreselleşme, hızlı teknolojik değişim, yeni oluşan pazarlar, müşteri beklentilerinin değişmesi gibi nedenler sonucu ortaya çıkan ve her geçen gün giderek daha da ezici hale gelen yoğun rekabet karşısında daha stratejik düşünmek ve stratejik planlamayla stratejik karar almaya eskisinden daha fazla önem vermek zorunda kalmışlardır. Gerçekten de 1980’li yıllar öncesinde stratejik yönetim daha ziyade özel sektör alanında sadece çok uluslu şirketler, büyük holding ve şirketler tarafından bilinir ve uygulanırken, bugün çok sayıda işletme, stratejik yönetimi araç olarak kullanmaktadırlar.
Günümüz dünyasının işletmelerinde temel amaç, en iyi hizmeti ve ürünü en verimli ve etkin şekilde sunacak strateji ve yöntemlerinin geliştirilmesi ve böylece işletmenin hedef ve amaçlara en etkin ve verimli şekilde ulaşılmasıdır. Bu da ancak; çok hızlı değişen dünyada bu değişimlere karşı işletmelerinin uyum sağlayabilmeleri için uzun dönemli vizyona sahip olmalarıyla ve bu şekilde gerekli stratejilerin belirlenerek uygulamaya konulmasıyla mümkündür.
Herkesin hemfikir olduğu gibi günümüzün sert rekabet koşullarında işletmelerin amaçlarını, hedeflerini ve bunlara ulaşmayı mümkün kılacak yöntemleri belirlemeleri gerekmektedir. Bu süreç uzun vadeli ve geleceğe dönük bir bakış açısı ile gerçekleştirilmelidir. Burada stratejilerle yönetim işletme bütçesinin uzun dönemli amaç ve hedefleri ve öncelikleri ifade edecek şekilde hazırlanmasını, kaynak tahsisinin bu önceliklere göre yapılmasını ve sonunda hesap verme sorumluluğunu içerir. Bu anlamda stratejik yönetim geleceğe yönelik çabalardır. Geleceğe nasıl bakıldığı vizyonla ifade edilir ve geleceğe dönük çabalar misyonla somutlaştırılır. İşletmenin dış çevresinden gelecek fırsat ve tehditleri bilmesinin yanında kendi gücünün veya zayıf yönlerinin farkında olmasını da gerektirir .
Bu çalışmada işletmeler açısından böylesine önemli olan strateji ve stratejik yönetim konularını ayrıntıya girmeden özellikle örgüt kültürü açısından inceleyeceğiz ve özellikle işletmelerde üst düzey yöneticilerin stratejilerle yönetim konusuna daha sıcak bakmalarının gereğine vurgu yapacağız. Tüm bunlar paylaşılıp uyğulamalar yapıldığında bizde mevcutta bulunan sistemi en üst seviyeye çıkartmak için tüm gayretimizle çalışıyoruz ve burada şuna inanıyorumki vereceğimiz emeğin meyvelerini mutlaka alacağız” dedi.