Sektörünün tek dergisi

Türkiye’de forklift ve istif makinaları sektörüne yönelik yayın yapan ilk ve tek dergi olan Material Handling dergisinin  kurucusu Sadi Güler, Material Handling Dergisinin kuruluş amacı ve çalışmaları hakkında bilgi verdi.

“Gazetecilik mesleğine Adana’da 1974 yılında yerel bir gazetede başladım daha sonra bazı ulusal gazetelerde bu mesleğe devam ettim  1992 yılında çalıştığım ulusal bir gazetenin maddi çıkmaza girmesiyle emekliliğimi isteyerek uzun yıllar hizmet ettiğim mesleğime veda ettim.

Daha sonraları emekliliğin bana pek te yaramadığını düşünerek arayışlara girdim ve bir İstanbul seyahatimde  tanıdığım bazı Gazeteci arkadaşlarımın tavsiyeleri üzerine sektörel bir dergi yapmaya karar verdim.

Ama bu hangi sektör olmalıydı?  bu konuda araştırmalarım sonucu  Forklift ve İstif makinaları sektörünün bir dergisi olmadığını öğrendikten sonra bu sektörle ilgili dergi yapmak için çalışmalara başladım.

1998 yılında Türkiye’nin ilk forklift yedek parçaları ithalatçısı olan  Karakuş Hidrolik Ekipmanlar San.Tic.Ltd.Şti yetkilisi Ali Karakuş ile tanıştım Ona sektörle  ilgili bir dergi yapmak istediğimi ama maddi olarak buna hazırda olmadığımı söyledim o “ Ben sana ortak olurum” dedi ve neticede 1998 yılının Temmuz ayında   Tasarımcı Reklamcılık Yayıncılık Ltd.Şti.ni faaliyete  geçirerek Material Handling Dergisini yayın hayatına geçirdik.

Bu ortaklık 4 ay gibi çok kısa bir sürede sonlandırılarak tarafımdan  2017 yılına kadar aylık 2017 yılından  günümüze kadar  iki ayda bir yayınlanarak  bugüne kadar yayın hayatını sürdürmeyi başarmış sayılı ve nadir  dergilerden biridir”

İlk sayısı ile birlikte sektör tarafından benimsenen “Bizim dergimiz” diyerek firmalar tarafından desteklenen Material Handling, sektörde bir çok ilk’lere imza atmış, sektörün gelişmesine önemli katkılarda bulunmuştur.

Material Handling Dergisi sektörde ilk icraatını Türkiye Forklift ve İstif makinaları sektöründeki firma yetkililerini İstanbul Dedeman otelinde bir araya getirerek birbirleri ile tanışmalarını, sorunlarını bir masaya yatırarak çözüm arayışlarını girmelerini sağlamakla yapmış ve bu toplantıdan sonra  firma yetkilileri bu tür toplantıların 3 ayda bir olmak üzere Material Handling Dergisi tarafından organize edilmesine karar vermişlerdir. üç toplantıdan sonra  sektörün önde gelen firmaları tarafından  İSDER adında bir dernek kurulmuş ve sektör bir çatı altında toplanmıştır.

Yurt dışındaki sektörle ilgili firmaların yetkilileri tarafından  tanınan ve bilinen bir dergi olan Material Handling, Bulgaristan’daki sektör mensubu firma yetkilileri tarafından Plovdiv fuarına davet edilmiş derginin bu fuarda dağıtılması sağlanmış ve dergide reklamları bulunan Türk firmalarının

Ürünlerini yurt dışına ihraç edebilme olanağını sağlamıştır.

 Material Handling’in ufkunu açan Plovdiv fuarından sonra Ortadoğu ülkelerinde sektörle ilgili yapılan fuarlara katılma kararı alınmış olup ve Türkiye’nin forklift sektörü ile ilgili İngilizce hazırlanarak  yurt dışında fuarlarda  dağıtılan ilk dergisi olmuştur. sırasıyla   Suriye, Suudi Arabistan, Mısır, Ürdün ve Libya’daki fuarlarda dağıtımı büyük ses getirmiş dergide reklamı olan firmalardan bir çoğuna ürünlerini ihraç edebilme  ve adı geçen ülkelerde distribütör bulmalarına vesile olmuştur.