Su sıkıntımız kalmadı, toprak suya doydu

Gaziantep GASKİ Daire Başkanı Hüseyin Sönmezler, barajlarımızda doluluk oranlarımız yüzde 100 olmuştur. Gaziantep’in yaz ayı ve önümüzdeki yıllar su sıkıntısı olmayacaktır, toprak da suya doymuştur. Bu yıl ekinler daha fazla ürün verecektir dedi.

Gaziantep’in geçmiş yıllardaki su sorunu bu yıl ve önümüzdeki yıllar da yaşanmayacağını söyleyen Sönmezler, ayrıca şunları söyledi:

“2021 yılının Şubat ayında ilimiz çok fazla yağış alamadı. Şubat ayı yağış anlamında güzel geçmedi. Mart ayına gelince hafif hafif toprağı yormayan yağış faydaya dönüştü. Gün boyuna yayılan yağışlar hem barajlar açısından hem de toprağın suya doyumu açısından kıymetli” dedi.

Gaziantep’in aldığı yağışların yanı sıra havzaları da kontrol ettiklerini aktaran GASKİ Müdürü Sönmezler, “Kahramanmaraş, Çağlayancerit, Pazarcık kısımlarına ne kadar yağış yağdığını da inceliyoruz. Yağışlar sevindirici. Gaziantep çok ciddi yağış alan bir şehir değil. Dünyada da gittikçe kuraklık artıyor. Gaziantep’in uzun yıllar yağış ortalaması 552 kg’dı. Gaziantep, 2014 yılında 349 kg yağış aldı, 2016’da 323 kg yağış oldu. Geçtiğimiz yıl ise 571 kg yağışı bulmuştuk. Geçtiğimiz yıldan biraz daha az yağış alsak da 2014 ve 2016 yıllarından az bir yağış almayacağız” şeklinde konuştu.

Barajların doluluk oranlarına ilişkin de bilgi veren GASKİ Müdürü Sönmezler, “Şubat ayında yağış alamasak da Mart ayı içerisinde yağışlar sürdü. Nisan ayında da yağışların sürmesi halinde barajlardaki durum daha da iyi olacak. Düzbağ Projesi’ni hayata geçirdik, Düzbağ’dan memba kalitesindeki suyumuz kente geliyor. Kartalkaya Barajı’nı yedekte tutuyoruz. Kartalkaya Barajı’nın doluluk oranı ise yüzde 95’in üzerinde” dedi. GASKİ Genel Müdürü Sönmezler, yağışların tarımsal sulama açısından da önemli olduğuna dikkat çekerek, “Bugünlerde yağan yağışlar faydaya dönüşebilir dediğimiz yağışlardan. 500 kg’a kadar yağış almayı bekliyoruz. Kısa ve orta vadede Gaziantep’in su sorunu olmayacak.  Yağışlar tarımsal alanda bu dönemde herhangi bir barajdan veya sulama kanallarından su verilmemesi, yağıştan sulamanın gerçekleşmiş olması bizim için sevindirici. İlerleyen Nisan ayında da yağışların bu şekilde sürmesi halinde baraj, gölet ve su kanallarını tarım sahalarının sulanması için kullanmaya gerek kalmayacak” dedi.