Bu kanun tasarruf şirketlerini bitirir

Büyük şirketleri baz alıp küçük şirketleri yoketmemek gerek

TBMM’de yeni çıkacak olan tasarruf finansman şirketleri kanun tasarısına göre büyük firmaların ayakta kalacağı küçük firmaların ise yok olacağını açıkça gösterdiği belirtiliyor.

Pamukevim Gaziantep Genel Müdürü Mehmet Pamuk, bu tasarınının büyük firmaları korumaya yönelik olduğunu söylerdken, küçük finansman şirketlerini ise yoketmeyi amaçladığını ve bunun bir an evvel yürürlükten kaldırılması ve tasarruf şirketlerinin de hali hazırda olduğu gibi kontrollerininin yine devlet gözetiminde tutularak devam etmesi gerektiğini bildirdi.

Konuyla ilgili gazetemize açıklama yapan Mehmet Pamuk, şunları söyledi:

“Yeni Tasarruf finansman şirketleri için (Evim Şirketleri) çıkacak olan yasada, önce 50 milyon düşünülen, sonra 100 milyon sermaye şarttı, konan kanun maddesi, çok ağır olmuştur, en azından mevcut firmalar için uygulanması gereken sistem, şubelerin sayısına göre arttırılmasıdır.

BDDK Sürecinde, Her hafta ve Her ay rapor verdiğimiz süreç için de baştan beri ifade ettiğim, Alt şirket limiti Sermayesi, 10 milyon olmalı, Şube başına’ da, 1 milyon ilave edilmeli. 100 şubesi olan 110 milyon, 30 şubesi olan 40 milyon, 5 şubesi olan’da 15 milyon sermayesi ile ilerlemiş olur, kendi büyüklüğüne göre dengesi olur, orantılı olur. Riskte olmaz.

Ev ve Araba ile sınırlı kalan başka ihtiyaçlar için yapılan kampanya ve yardımlaşmalarda sistemin içinde olmalıdır.

Mevcut ortalama 45 firmada 20 firma aktif çalışmakta olup, bu kanun çıkarsa, 7-8 firmaya düşecektir.

Maalesef, 3- 5 büyük firmanın isteklerine göre yürüyen, başka firmaların rekabetini sokmayan bir kanun gelişmesi olmuştur.

Yüzlerce, şube ve çalışanlar işinden olacağı gibi, kayıtlardaki müşterilerde zor duruma girecektir. Bu durumunda tüketiciye yansımaması mümkün değildir. Domino misali bir sistem yürümektedir.

Kapitalizm bu sektördede kendini gösterdi.

Suçumuz 10 milyon ile yatırım yapmak istihdam mı üretmektir. Yol yakınken meclise geçmeden müdahale edilmesi için gereğini ivedilikle arz ediyoruz” dedi.