WWF Tek Dünya Kentleri Yarışması’nda Gaziantep finalde
– Dünya Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) tarafından düzenlenen “Tek Dünya Kentleri Yarışması”nda Türkiye’den İstanbul, İzmir ve Gaziantep finale kaldı.
WWF’den yapılan yazılı açıklamaya göre, vakfın küresel ölçekte düzenlediği “Tek Dünya Kentleri Yarışması”nda (OPCC) finaline kalan kentler belli oldu. Bu yıl 23 ülkeden 118 kentin katıldığı yarışmada, Türkiye’den İstanbul, İzmir ve Gaziantep finale kalan 40 kent arasında yer aldı.
Finale kalan kentler, “Kentimi Seviyorum” başlıklı sosyal medya kampanyasında da yer alacak. Kampanyaya katılan büyükşehir belediyeleri, resmi sosyal medya hesaplarından 30 Haziran’a kadar “Kentimi Seviyorum” temalı gönderiler paylaşacak. Kent sakinlerinin “welovecities.org” adresinden istedikleri kentlere verdikleri oylar ile sosyal medya gönderilerinin aldığı beğenilerin toplamı, “En Sevilen Kent”i belirleyecek.
– Amaç kentlerde iklim dostu bir dönüşümü teşvik etmek
WWF tarafından 2011’den bu yana gerçekleştirilen etkinliğin hedefi, iklim değişikliğiyle mücadele etmek, kentlerde iklim dostu bir dönüşümü teşvik etmek, çevresel sürdürülebilirlik hedeflere doğru yol alan kentleri seçmek ve farkındalık oluşturmak.
Yarışma, karbon ayak izini azaltma ve iklim değişikliğinin etkilerine karşı direnci artırma yolunda anlamlı ve yenilikçi adımlar atan kentleri öne çıkarıyor. Her bir kentin sunduğu veriler tek bir adreste toplanıyor ve uluslararası uzmanlardan oluşan bir bilimsel konsey, yapılan başvuruları değerlendirerek her ülkeden en fazla üç kenti finalist olarak belirliyor.
Değerlendirme iklim hedefleri açısından önem taşıyan enerji, binalar, iklim değişikliğine uyum konularına yoğunlaşıyor. Bu yılın tematik odağı olan sürdürülebilir ulaşım ve hareketlilik konusundaki hedef ve uygulamalara da özel önem veriliyor.
– “Dileğimiz bu çabaların ülkemizde yaygınlaşması”
Açıklamada görüşlerine yer verilen WWF-Türkiye Genel Müdürü Aslı Pasinli, Türkiye’den finale kalan İstanbul, İzmir ve Gaziantep’in başlattığı sürecin, bu üç kentin iklim değişikliğiyle mücadele ve sürdürülebilirliğe verdiği önemi gösterdiğini kaydetti.
Diğer kentlerin de bu konuda çalışmaları olduğuna değinen Pasinli, “Dileğimiz, bu tür çabaların ülkemizde daha da artması, yaygınlaşması. Dünya nüfusunun yüzde 50’den fazlası bu alanlarda yaşıyor ve sera gazı emisyonlarının yüzde 70’ten fazlası kentlerden kaynaklanıyor. Sürdürülebilir bir gelecek için kentlerde başlatılacak dönüşümün önemi büyük.” ifadelerini kullandı.