Gazisehrimizin önde gelen sivil toplum örgütü olan kizkapanlar yardimlasma derneğinin 2024 yılını değerlendiren yönetim kurulu toplantısı büyük katılım ile gerçekleştirildi Toplantıda başkan Mehmet Mehmet Gozuag 2024 te yapılan çalışmaların 2025 tede hızla devam edeceğini ifade etti Derneğimiz her yıl olduğu gibi gençlerimize burs vermeye durumu iyi olmayan üyelerimize gerek maddi destek gerekse gıda yardım paketlerinin hız kesmeden devam edeceğini ifade ederek emeği geçen yonetim kuruluna bu maddi manevi katkılarından dolayı tşk etti
Öğrenci Servislerimiz, Teknik Açıdan Uygun mu, Güvenli mi, Yeterince Denetleniyor mu?
MMO Gaziantep Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Fehmi Belpınar, geleceğimiz olan çocuklarımız, 18 Eylül 2017 Pazartesi itibarı ile 2017 – 2018 Eğitim – Öğretim Yılına başlıyorlar. Öğrencilerimize, öğretmenlerimize ve tüm eğitim camiasına şimdiden başarılar diliyoruz dedi.
MMO Gaziantep Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Fehmi Belpınar, yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi: “Ancak, okulların açılmasına az bir süre kala Öğrenci Servisleri ile ilgili basına yansıyan bazı tatsız olaylar, velilerimize endişe vermektedir. Çocuklarımızı emanet ettiğimiz Öğrenci Servislerinde tüm velilerin ilk önceliği elbette ki güvenlik. Çocuklarımızı gözümüz arkada kalmadan, gönül rahatlığı ile servislere emanet edebilmeliyiz. Son günlerde gündeme yansıyan tatsız olayların yaşanmaması için denetim mekanizmalarının sağlıklı bir şekilde kurulması ve işletilmesi gerekmektedir.
Öncelikle Okul Servis Araçlarının teknik açıdan güvenliği çok önemlidir. Bunun yanında, servis şoförlerinin ve rehber personellerin trafik güvenliği, ilk yardım, iletişim ve ilgili mevzuat konularda eğitimlerle desteklenmesi de gerekmektedir.
Çocuklarımızı gözümüz arkada kalmadan, gönül rahatlığı ile emanet ettiğimiz Servis Araçlarında olması gerekli ve zorunlu şartları kamuoyunun bilgisine sunuyoruz. Bu şartların sağlanması konusunda da gerekli denetim ve kontrolleri yapması için de yetkililere çağrı yapmak istiyoruz.
- Okul servis araçlarının arkasında “OKUL TAŞITI” yazısını mutlaka bulunmalıdır.
- Okul servis aracının arkasında, öğrencilerin iniş ve binişleri sırasında yakılmak üzere en az 30 cm çapında kırmızı ışık veren bir lamba bulunmalı ve bu lambanın yakılması halinde üzerinde siyah renkte büyük harflerle “DUR” yazısı okunacak şekilde tesis edilmiş olmalı, lambanın yakılıp söndürülmesi tertibatı fren lambaları ile ayrı olmalıdır.
- Okul servis araçlarında, öğrencilerin kolayca yetişebileceği camlar ve pencereler sabit olmalı, iç düzenlemesinde demir aksam açıkta olmamalı, varsa yaralanmaya sebebiyet vermeyecek yumuşak maddeler ile kaplanmalıdır.
- Okul servis araçlarının kapıları şoför tarafından açılıp kapatılabilecek şekilde otomatik olmalıdır.
- Taşıtlarda her öğrenci için bir emniyet kemeri bulunmalı ve kullandırılmalıdır.
- Okul servis araçları temiz, bakımlı ve güvenli durumda bulundurulmalı ve 6 ayda bir bakım ve onarımları yaptırılmakla birlikte; taşıtların cinsine göre Karayolları Trafik Yönetmeliğinin öngördüğü periyodik muayeneleri de yaptırılmış olmalıdır.
- Okul servis araçlarında ilgili yönetmeliklerde belirtilen standart, nitelik ve sayıda araç, gereç ve malzemeler her an kullanılabilir durumda bulundurulmalıdır.
- Araca ait tescil belgelerinde gösterilen oturacak yer adedi, aracın içerisine görülebilecek bir yere yazılarak sabit şekilde monte edilmelidir.
- Gerektiği hallerde okul veya işyeri ve öğrenci velileriyle haberleşebilmek için telsiz veya mobil telefon bulunmalıdır.
- Taşıtlarda görüntü ve müzik sistemleri taşıma hizmeti sırasında kullanılmamalıdır.
- Taşıt içi düzeni sağlamak, okul öncesi eğitim ve ilköğretim öğrencilerinin inme ve binmeleri sırasında yardımcı olmak üzere 20 yaşını doldurmuş ve en az ilköğretim mezunu rehber personel bulundurulmalıdır.
- Şoför ve Rehber Personel, Türk Ceza Kanununun 103, 104, 109, 188, 190, 191, 227 ve 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 35 inci maddelerindeki suçlardan affa uğramış olsa bile hüküm giymemiş olmalıdır.
- Şoförler; E Sınıfı Sürücü Belgesi için 3 yıllık, B Sınıfı Sürücü Belgesi için 5 yıllık sürücü belgesine sahip olmalıdır.
- Şoförler, son beş (5) yıl içerisinde; bilinçli taksirli olarak ölümlü trafik kazalarına karışmamış olmalı, alkollü olarak araç kullanma ve hız kurallarını ihlal nedeniyle, sürücü belgeleri birden fazla geri alınmamış olmalıdır.
- Şoförler, “Yurtiçi Yolcu Taşımacılığı Sürücü Mesleki Yeterlilik Belgesi” ne sahip olmalıdır.
- Okul servis araçları, Karayolları Trafik Kanununun öngördüğü Zorunlu Karayolu Mali Sorumluluk Sigortasını yaptırmak mecburiyetindedirler.
- Okul Servis araçlarının kaportası, camları, dikiz aynaları, dış görünüşü, dış yüzeyi, kabin içi, lastikleri, koltukları, iç aydınlatması, dış aydınlatması, motoru, aktarma organları, frenleri, reflektörleri, yangın söndürücüleri, kapıları ve ilgili yönetmeliklerde zorunlu olan tüm aksamlarının kontrol edilmesi, ilgili ve yetkili kurumlarca rapor edilmesi gerekmektedir.
Bu konuda herhangi bir sıkıntı yaşanmaması ümidi ile yeni eğitim öğretim yılının başarılı ve verimli geçmesini diliyor, ilgili yönetmelik ve şartların kâğıt üzerinde kalmaması, gerekli kontrol ve denetimlerin yapılması, bu konuya ilgili kurum ve kuruluşların azami önem göstermelerini bekliyoruz” dedi.