GAÜN’de Milli Eğitim Bakanı Dr. Yılmaz’a Davullu-Zurnalı Karşılama

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Mavera Kültür ve Sanat Merkezinde düzenlenen “Türkiye’nin Eğitimde 2023 Hedefleri Gaziantep Buluşması” konulu konferansa konuşmacı olarak katılan Milli Eğitim Bakanı Dr. İsmet Yılmaz GAÜN Halk oyunları ekibi tarafından davul zurnayla karşılandı. Gaziantep’te görev yapan okul idarecilerinin salonu tıklım tıklım doldurduğu konferansta, Bakan Dr. Yılmaz Türkiye’nin 2023 hedeflerini anlattı.

2002 yılında eğitime ayrılan bütçenin 11 milyar lira olduğunu, merkezi bütçeden eğitime ayrılan pay oranının da yüzde 10’a denk geldiğini anlatan Bakan Dr. Yılmaz, 2017 bütçesinin 122 milyar lira, bütçe içerisindeki oranın da yüzde 20’ye çıktığını vurguladı. Bakan Dr. Yılmaz, Türkiye’nin geleceği çocuklara kaliteli eğitim verebilmek için eğitimdeki alt yapının bitirilmesi gerektiğine dikkati çekerek, “Bunu sağlayabilmek için 270 binin üzerinde derslik yaptık. Bu, yaklaşık 80 yılda yapılan derslik sayısına eşit. Kaliteli bir eğitim için dersliklerdeki öğrenci sayımızın uluslararası kriterlere ulaşması lazım. Derslik başına öğrenci sayısının 30’u geçmemesi lazım” dedi.

İlkokulda öğrenim gördüğü sınıfın mevcudunun 70 olduğuna değinen Yılmaz, bu tarz sınıflarda kaliteli eğitimden bahsedilemeyeceğini bildirdi. Bakan Yılmaz, 2002’de tüm Türkiye’de ilkokulda derslik başına düşen öğrenci sayısını 36’dan 25’e, orta öğretimde ise 31’den 23’e düşürdüklerini dile getirdi.

“Eğitimin esas unsurunun, kilit taşı olan öğretmenler olduğunu biliyoruz” diyen Bakan Yılmaz, “560 binin üzerinde öğretmen atadık. Öğretmen eğitimin kilit taşıdır. Kaliteli eğitimi vermek için öğretmen başına düşen öğrenci sayısı 2002’de 28 iken şimdi 16’ya düştü. Orta öğretimde 18’den 13’e düştü. Öğretmenlerin özlük haklarında da iyileştirmeler yaptık. Geçmişe kıyasla iyi bir konuma getirdik. Fırsat eşitliğini sağlamak için 2,5 milyarın üzerinde kitabı ücretsiz dağıttık. Evlatlarımızın teknolojiyi kullanabilmesi ve üretebilmesi lazım. Fatih Projesini başlattık. Okullarımızı akıllı tahtalarla donatıyoruz. Önümüzdeki süreçte tabletlerin ve akıllı tahta eksikliklerini gidereceğiz. İstiyoruz ki bilgi otoyollarına evlatlarımızı bağlayalım. Bilgi arayan aradığı bilgiye ulaşabilsin. Fırsat eşitliğinin geçmişe oranla sağladık. Geçen yıl TEOG’da 120 sorunun 120’sini yapanlar çıktı. Van Erciş, Muş Varto, Şırnak İdil’den çıktı. Yine Tunceli Çemişgezek’ten çıktı. Çemişgezek’ten çıkan evladımız Robert Kolejine gidebiliyorsa fırsat eşitliği budur.”

Bakan Yılmaz, okula devamlılığı artırmak istediklerini bu kapsamda 80 binin üzerinde engelli çocuğu okula getirip, götürdüklerini işaret ederek, “Feda edilecek tek bir öğrencimiz yok. Okula gelemeyen hasta çocuklara evde eğitim imkanı sunuyoruz. 13 binin üzerinde çocuğumuz için öğretmenleri evlerine gönderiyoruz. Hastanelerde sınıflar oluşturuyoruz.” diye konuştu.

Bakan Dr. Yılmaz, dersaneleri kapattıklarını, ilave ders alma ihtiyacı duyan öğrenciler için okullarda yetiştirme ve destekleme kursları verdiklerini, geçen yıl yaklaşık 9 milyona yakın öğrencinin bu kurslardan faydalandığını ifade etti.

 

 

 

Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya da konuşmasında salondaki öğretmenlere seslenerek, “Bu üniversite sıralarına, kürsülerine gelmeden hayırlı bir nesil yetiştirmek sizin vebaliniz üzerindedir. Başarıyı yakalayan hangi sendika, hangi futbol takımını, mezhep, siyasi görüşte olursa olsun başarı belgesini vereceğim dedim ve veriyorum. Bakanımızla anlaştık. 40 dönüm bir yer ayarlıyoruz. 35-40 bin öğretmenin onurla girdiği İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve parkları olacak. Ona uygun aynı kampüs içerisinde Gazi şehrin öğretmen evi olacak. Bundan hep beraber en güzel şekilde istifade edeceğiz” diye konuştu.

 

ÜÇ DİLDE EĞİTİM VEREN NADİR VE TEK ÜNİVERSİTEYİZ

Gaziantep Üniversitesi’nde 107 ayrı ülkeden, dünyanın her köşesinden 3 bin 700 öğrenciyi barışık bir şekilde, eğitim kulvarında büyüterek geleceğe hazırladıklarını vurgulayan GAÜN Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, “Yanı başımızda yer alan savaşın sıcaklığını en fazla biz yaşıyoruz. Vicdanımız, ahlakımız ve etik sınırlarımız komşumuza el uzatmayı gerektirdiği için Suriyeli çocuklarımızı eğitimsiz bırakmamak adına bin 950 Suriyeli öğrenciyi alarak Türkiye’de en fazla Suriyeli öğrenciyi biz eğitime aldık. Arapça dilde eğitim vererek İngilizce, Türkçenin akabinde üç dilde eğitim veren nadir ve tek üniversiteyiz. Burası Gaziantep ve Gaziantep ilkleri başarmaya her zaman hazırdır ve namzettir” şeklinde konuştu.

 

TÜRKİYE’DE İLK, GÖÇ ENSTİTÜSÜ’NÜ GAÜN’DE BİZ KURUYORUZ

2023’e giderken Cumhuriyetimizin 100. Yılında Gaziantep Üniversitesi’nin eğitim adına planlarını dile getiren Prof. Dr. Gür, şu anda dünya üniversiteleri arasında 830. Sırada olduklarını; ilk hedeflerinin ilk 500 arasına girmek ikinci hedeflerinin ilk 100’ü zorlamak olduğunu söyledi. Prof. Dr. Gür konuşmasının devamında şöyle dedi: “Buna gücümüz de, kapasitemiz de, azmimiz de var. AR-GE’den UR-GE’ye geçerek bilimi üreten değil aynı zamanda patentlendirip satan bir üniversitenin yolunda büyük adımlarla ilerliyoruz. 680 akademisyenimiz bin 500 kişilik büyük bir öğretim elemanı yapımızla Güneydoğu’ya değil Türkiye’ye vizyon oluşturmaya çalışıyoruz. Sağlık, mühendislik alanında çok iyiyiz ama istiyoruz ki Gaziantep artık sosyal bilimler alanında da üniversite olarak ufuk saçsın, raporlandırma yapsın. Bunun hazırlıklarını yapıyoruz. Bu yüzden Türkiye’de ilk olarak kurulacak olan Göç Enstitüsü’nü Gaziantep Üniversitesi’nde biz kuruyoruz. UNESCO, Birleşmiş Milletler gibi gelip bizden aldıkları bilgilerle bize rapor satmaya kalkmasınlar. Bizzat yerinde çilesini çeken insanlar, öğretim elemanları olarak biz raporlandıralım ve dünya artık bizden fikir alsın ve raporlandırsın. 52 bin öğrenci içerisinde vatanına bağlı, tarih şuuru yerinde dil becerisi çok yüksek yeni bir nesli geleceğe hazırlamak istiyoruz. Bu konuda da Milli Eğitim tabanından gelen gençlerimizi, bize teslim ettiğiniz o gençlerimizi yeniden şekillendirerek Türkiye’ye sevdalı, vatan birliğine müştak yeni nesiller olarak tekrar topluma kazandırmak istiyoruz.”

 

 

Etkinliğe; Milli Eğitim Bakanı Dr. İsmet Yılmaz, Vali Ali Yerlikaya, Bakan Yardımcısı Orhan Erdem, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin, Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, GAÜN Rektörü Prof. Dr. Ali Gür, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metin Bedir, Rektör Danışmanları Prof. Dr. Süleyman Ganidağlı, Doç. Dr. Necip Fazıl Yılmaz, Genel Sekreter Doç. Dr. Ayhan Doğan ve Genel Sekreter Yardımcıları Burhan Akyılmaz, Mehmet Ali Eminoğlu ve çok sayıda okul idarecisi katıldı.