MUTLULUĞA GİDEN YOLDA 10 BESİN

Gaziantep Özel Hayat Hastanesi Diyetisyen Çağla Bekirmustafaoğlu, şehir hayatının yoğunluğu, iş stresi, kişisel sorumluluklar gibi pek çok etken gün içinde kendinizi mutsuz hissetmenize yol açabiliyor. Böyle anlarda birçok kişi kendini yeniden iyi hissetmek için yemek yemeye yöneliyor dedi.

Gaziantep Özel Hayat Hastanesi Diyetisyen Çağla Bekirmustafaoğlu, yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi: “ Çünkü yemek ve mutluluk arasında, serotonin hormonuna bağlı, bilimsel olarak kanıtlanmış bir ilişki bulunuyor. Mutluluk hormonu olarak bilinen ‘serotonin’, ruh halimiz üzerinde etkili olduğu gibi iştah metabolizmasında da önemli bir rol oynuyor.

 

Çoğu insan mutsuz ya da stresli olduğunda daha çok yemek yeme eğilimindedir. Özellikle stres altındayken çiğneme refleksiyle daha çabuk stres atmak için sert yiyecekler tercih edilmekte ya da daha kalorisi yüksek besinler tüketilmektedir. Serotonin içeren yiyecekler enerji kaynağı ve mutluluk sağlayan besinlerdir ve kalorileri yüksektir.


iştah düzenlenmesinde rol oynayan çok önemli bir hormon olan serotonin beyinde salgılanır. Yediğimiz karbonhidratlar insülin salgılanmasını uyarırken, serotonin hormonunda da geçici olarak aşırı bir salınmaya neden olurlar. Beyinde serotonin azalınca tatlı şeylere hücum eder, tatlı yemek isteriz. Atıştırma ile pankreas bezinden insülin salınır ve bu insülin serotoninin geçici olarak yükselmesini sağlar. Böylece fazla kiloluluk için bir tuzak olan bu atıştırmalıklar kilo almaya neden olur.

Gün içinde kan şekerinin düşmesi de beraberinde mutsuzluğu getirebilmektedir. Yoğun çalışma temposu nedeniyle öğün atlayan kişiler kan şekerinin düşmesiyle daha mutsuz olabilmektedir. Böyle anlarda doğru miktarda tüketildiğinde kişiye kendini daha iyi hissettirecek sağlıklı gıdalar tercih edilmelidir.

İşte Mutluluk Veren Besinler ;

  1. Bitter çikolata

Beyinde serotonin ve endorfin seviyelerini arttırarak gün içerisinde daha mutlu hissedilmesine yardımcı oluyor. Sade kahvenizin iki kare bitter çikolata günü mutlu tamamlamaya yardımcı oluyor.

  1. Muz

Kokusuyla bile mutluluk veren besinlerden muz, içerdiği yüksek potasyum ve vitamin B sayesinde serotonin miktarını arttırmaya yardımcı oluyor. Gün içinde küçük boy muz ve 1 bardak süt ile kan şekerini dengeleyecek ve günün daha mutlu geçmesine yardımcı olacak bir ara öğün yapılabilir.

  1. Süt ve süt ürünleri

Temel aminoasitlerden biri olan ve serotonin yapımında kullanın triptofan açısından zengin olan süt ve süt ürünleri de insanın kendini daha iyi hissetmesini sağlıyor.

  1. Balık

İçerdiği yüksek omega 3 sayesinde serotonini arttırarak mutluluk veren balık, beyin fonksiyonlarının da düzenli çalışmasına destek oluyor. Ayrıca zayıflama programı içerisinde olanlar için haftada 2-3 gün balık tüketmenin kilo vermeye yardımcı olduğu biliniyor.

5. Ceviz

Fındık, çiğ badem, fıstık gibi kuru yemişler de serotonin açısından zengin olsalar da ceviz bu konudaki en etkin kuruyemiştir. Günde 2 ceviz tüketmek kişinin stresinin azalmasına ve kendini daha mutlu hissetmesine yardımcı olabilir.

  1. Çilek

Önümüzdeki bahar aylarının en popüler meyvelerinden biri olan, C vitamini ve çeşitli mineraller açısından da zengin olan çilek tüketildiğinde insanı mutlu ediyor. Sağlıklı bir ara öğün için çileğin bir porsiyonu 6-8 adettir.

7. tahıl salataları

Nohut, buğday, fasulye, kinoa gibi tahıl içeren salataların öğünlerin birinde tüketilmesi stresle baş etmede kolaylık sağlayabilmektedir.

8. Kuru incir

Serotonin içeren kuru meyvelerin başında kuru incir gelmektedir. Ara öğünler tercih edilen kuru incir kan şekerini düzenleyerek kaygı seviyesini azaltır.

  1. Kuşkonmaz

Folik asit ve triptofan içeriği ile antidepresan özellikte bir sebze olan kuşkonmaz; hem beden hem de zihin yorgunluğunu gidermeye yardımcı oluyor.

  1. Su

Strese bağlı toksinlerin vücuttan uzaklaştırılmasında kullanılacak en önemli içeceğin süphesiz sudur. Stresli anlarda büyük bir bardak su ile vücudunuzu arındırmaya yardımcı olabilirsiniz” dedi.