Ülkesine dönmek için Kilis Öncüpınar Gümrük Kapısı’na gelen Recep Hüseyin: “Savaş bitti, ülkeme geri dönüyorum. İçimde huzur var. Türkiye’ye çok teşekkür ediyorum” Muhammet Şakir: “Esed gitti, her şey iyi oldu” İç savaş sırasında Türkiye’ye sığınan Suriyelilerin 61 yıllık Baas rejiminin devrilmesi sonrasında ülkelerine dönüşü sürüyor. Kilis’teki Öncüpınar Gümrük Kapısı’nda yoğunluk oluşturan Suriyeliler, Gönüllü Geri Gönderme Birimi’ndeki işlemlerinin ardından ülkelerine gidiyor. Ülkesine dönmek üzere Öncüpınar Gümrük Kapısı’na gelen Recep Hüseyin (23), ülkesindeki iç savaş nedeniyle Türkiye’ye…
Avrupa’da enflasyon arttı
Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat) verilerine göre, Avro Bölgesi’nde 2014 yılı mart ayında yüzde 0,5 olan yıllık enflasyon nisan ayında yüzde 0,7’ye yükseldi. Yıllık enflasyon geçen yıl nisan ayında yüzde 1,2 olarak ölçülmüştü. Avro Bölgesi’nde nisanda aylık enflasyon ise yüzde 0,2 oldu.
AB’de ise nisan ayında yıllık enflasyon bir önceki aya göre yüzde 0,6’dan yüzde 0,8’e çıktı. Geçen yıl bu oran yüzde 1,4 olarak kaydedilmişti. AB’de nisanda aylık enflasyonun ise yüzde 0,1 olduğu belirtildi.
AB’DE YILLIK ENFLASYON 16 ÜLKEDE ARTTI
AB’de yıllık enflasyon geçen aya kıyasla 7 ülkede düştü, 4 ülkede değişmedi ve 16 ülkede artış gösterdi.
Bu yılın nisan ayında enflasyonun en fazla düştüğü ülke yüzde 1,6 ile Yunanistan oldu. Yunanistan’ı yüzde 1,3 ile Bulgaristan ve yüzde 0,4 ile Güney Kıbrıs Rum Kesimi izledi.
En yüksek yıllık enflasyon oranı ise yüzde 1,6 ile Avusturya ve Romanya’da gerçekleşti. Bu ülkelerin ardından yüzde 1,3 ile Finlandiya ve yüzde 1,1 ile Almanya sıralandı.
Avro Bölgesi’nde yıllık enflasyonu yukarı yönlü etkileyen faktörler arasında paket tatiller, tütün ve elektrik, aşağı yönlü etkileyen faktörler arasında ise ulaşımda kullanılan yakıt, telekomünikasyon ve sebzeler yer aldı.
Bölgede nisan ayı çekirdek enflasyon yıllık yüzde 1,1, aylık olarak da yüzde 0,2 arttı.
ECB’NİN ENFLASYON HEDEFİ YÜZDE 2
Öte yandan Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) yüzde 2 olarak belirlenen enflasyon hedefi göz önüne alındığında Başkan Mario Draghi’nin düşük enflasyonla mücadele için “geleneksel olmayan araçlar” kullanacağı tartışılıyor.
Ayrıca Draghi bu ay Belçika’da düzenlenen toplantıda, ECB Yönetim Kurulu’nun çok uzun süreli düşük enflasyon riskleriyle yetkisi dahilinde etkin bir şekilde başa çıkmak için geleneksel olmayan enstrümanları da kullanma konusunda hemfikir olduğunu ifade belirterek, enflasyon görünümü ve özel sektör banka kredilerinin durumuna ilişkin ayrıntılı bilgi ve analizin ise haziran ayında mümkün olacağını aktarmıştı.